Antena Meniu Search
x

Irak: O bancă din fieful Statului Islamic a fost distrusă în urma unui atac aerian american

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a publicat luni o înregistrare video cu distrugeri rezultate în urma unei lovituri aeriene asupra unei bănci aflate în fieful irakian al grupării

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a publicat luni o înregistrare video cu distrugeri rezultate în urma unei lovituri aeriene asupra unei bănci aflate în fieful irakian al grupării, atac ce a vizat, potrivit coaliției conduse de SUA, perturbarea activităților financiare ale grupării, relatează marți Reuters.

Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării postate de o agenție de știri ce susține gruparea militantă, dar doi locuitori din Mosul contactați de Reuters au confirmat locația băncii al-Zuhour într-un district din estul orașului.

Atacarea finanțelor Statului Islamic este o parte importantă a strategiei coaliției ce vizează dezmembrarea grupării. Ministrul de finanțe irakian a afirmat anul trecut că militanții au sustras din bănci aproximativ jumătate de miliard de dolari la Mosul și în alte orașe Tikrit și Baiji după acțiunile de la granița siriană, în 2014.

În înregistrare apar documente și mobilier arse printre grămezile de moloz și oțel de la câteva clădiri ce par să fi fost distruse de bombardament. Imagini din interiorul unui imobil cu apartamente deteriorat sugerează că zonele civile au fost, de asemenea, lovite.

Un purtător de cuvânt al armatei a afirmat luni că aviația americană a bombardat un centru financiar al Statului Islamic ce furniza bani pentru a finanța activități teroriste.

Potrivit CNN, care citează oficiali americani din domeniul apărării, imobilul a fost distrus cu două bombe. Oficialii nu au putut preciza cu exactitate suma de bani care se afla acolo sau în ce monedă, dar o sursă a afirmat că este vorba de 'milioane'.

Statul Islamic, care s-a desprins din rețeaua Al Qaida, și-a finanțat de asemenea operațiunile prin contrabandă cu petrol, înșelătorii, răpiri și taxarea a milioane de oameni care trăiesc în zone din Siria și Irak controlate de gruparea jihadistă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Irak: O bancă din fieful Statului Islamic a fost distrusă în urma unui atac aerian american