Antena Meniu Search
x
LIVE

Jaful de peste un miliard de euro, de la Dresda, surprins de camere de supraveghere

Un jaf mai ceva ca în filmele de acţiune a avut loc la Palatul Imperial Dresda. Doi hoţi au furat din palat o comoară de peste 100 de bijuterii, diamante şi perle, extrem de valoroase.  Paguba este imensă: peste un miliard de euro.

De Redactia Observator la 26.11.2019, 22:17
Vezi și

Un jaf mai ceva ca în filmele de acţiune a avut loc la Palatul Imperial Dresda. Doi hoţi au furat din palat o comoară de peste 100 de bijuterii, diamante şi perle, extrem de valoroase.  Paguba este imensă: peste un miliard de euro. Specialiştii spun că jaful este un atac la moştenirea culturală a Saxoniei. Autorităţile germane au pornit vânătoarea de spărgători şi le cer acestora să nu distrugă obiectele furate.

Acesta este momentul în care cei doi hoţi pătrund într-una dintre cele mai sigure încăperi din lume, Sala Verde din Palatul Imperial Dresda. 

Plin de curaj, spărgătorul loveşte cu toporul una dintre vitrinele securizate din muzeu. Comoara furată are o valoare uriaşă, peste un miliard de euro. 

În total, au pus mâna pe 100 de bijuterii. Doar unul dintre obiectele furate, o sabie de ceremonie, este încrustată cu aproape 800 de diamante.   

Eva Maria Stange, ministrul Culturii din Saxonia: Din câte ne putem da seama în acest moment, va fi o uriaşă pierdere cultural-politică pentru Saxonia dacă nu vom reuşi să recuperăm aceste obiecte

Jaful a avut loc puţin înainte de 5 dimineaţa şi a fost pregătit până în cele mai mici detalii. Hoţii au dat foc panoului electric al muzeului pentru a dezactiva alarma. 

Volker Lange, şeful echipei de anchetă: Suspecţii, aşa cum aţi putut vedea, au intrat printr-o fereastră care dă spre piaţa din faţa palatului. Acolo au tăiat grilajul şi apoi au spart geamul

S-au făcut apoi nevăzuţi cu o maşină. Autoturismul a fost găsit câteva ore mai târziu, incendiat. 

Sala Verde din Palatul din Dresda este cunoscută în întreaga lume. Este locul care găzduieşte obiecte de artă din secolul al 18-lea, care au fost admirate de-a lungul timpului de lideri precum Barack Obama, regina Beatrix a Olandei sau de preşedintele Vladimir Putin.

Conducerea muzeului răsuflă totuşi uşurată. Una dintre cele mai valoroase piese expuse în palatul din Dresda, un diamant verde de 41 de karate, a scăpat. Şi asta pentru că bijuteria se află momentan expusă la New York. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Jaful de peste un miliard de euro, de la Dresda, surprins de camere de supraveghere