Antena Meniu Search
x

Japonia: Reactorul nuclear repornit săptămâna aceasta a început să genereze energie electrică

Primul reactor repornit marți în Japonia, după aproape doi ani fără energie nucleară, a început, vineri dimineața, să genereze electricitate, a anunțat compania Kyushu Electric Power

Primul reactor repornit marți în Japonia, după aproape doi ani fără energie nucleară, a început, vineri dimineața, să genereze electricitate, a anunțat compania Kyushu Electric Power

Cu toate acestea, exploatarea comercială a energiei create de reactorul numărul unu al centralei Sendai (situată pe insula Kyushu) va începe abia în septembrie, după o creștere graduală în forță și o verificare simultană a bunei funcționări a acestei instalații.

Potrivit imaginilor furnizate de companie, angajații centralei au aplaudat atunci când, la orele locale 09:00 (00:00 GMT), au pus în funcțiune fără probleme echipamentele pentru producția curentului, folosind căldura generată de reacția de fisiune atomică.

Toate reactoarele nucleare din Japonia au fost oprite în mod progresiv pentru lucrări de mentenanță de rutină, după accidentul de la Fukushima.

După oprirea ultimelor două, în septembrie 2013, niciun reactor nu a putut fi repornit din cauza intrării în vigoare a mai multor norme mai severe cu privire la riscurile de catastrofă nucleară, accident aviatic sau atentat terorist.

Sendai 1 este primul tronson — și în prezent singurul — care a îndeplinit toate condițiile tehnice și politice pentru a putea funcționa.

Sendai 2, a doua unitate a aceleiași centrale, ar trebui să-i urmeze în scurtă vreme, chiar dacă cetățenii sunt descumpăniți și organizațiile antinucleare s-au opus unei reporniri, care, potrivit acestora, eludează riscurile seismice și vulcanice din această regiune din sud-vestul arhipelagului.

Cu toate acestea, experții estimează că circa 30 de reactoare din Japonia ar putea fi reactivate, din totalul celor 43 câte numără țara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Japonia: Reactorul nuclear repornit săptămâna aceasta a început să genereze energie electrică