Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jocurile Olimpice 2024. Parisul riscă să fie înecat în gunoaie. Gunoierii ameninţă cu greva dacă nu vor primi 400€ la salariu

O acţiune de protest a gunoierilor parizieni, care ameninţă toată perioada Jocurilor Olimpice, a debutat, marţi, în capitala Franţei, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.05.2024 , 10:36

Jocurile Olimpice 2024. Parisul riscă să fie înecat în gunoaie. Gunoierii ameninţă cu greva dacă nu vor primi 400€ la salariu Jocurile Olimpice 2024. Parisul riscă să fie înecat în gunoaie. Gunoierii ameninţă cu greva dacă nu vor primi 400€ la salariu - Profimedia Images

Conform primăriei Parisului, 16 la sută din efectivele lucrătorilor, un gunoier parizian din şase, se afla în grevă marţi. "Serviciile de colectare au fost un pic perturbate astăzi", a indicat primăria, fără să ofere volumul deşeurilor neadunate.

Dar sindicatul CGT FTDNEEA, reprezentantul lucrătorilor din salubritate, susţine că gunoierii sunt mobilizaţi în acţiuni greviste în proporţie de 70 până la 90 la sută.

Preavizul de grevă este valabil pentru şase zile în luna mai (14-16 şi 22-24), apoi din 1 iulie până pe 8 septembrie, înglobând întreaga perioadă a Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august) şi Paralimpice (28 august-8 septembrie).

Articolul continuă după reclamă

Sindicatul reclamă o creştere salarială de 400 de euro pe lună pentru toate persoanele şi o primă excepţională de 1.900 de euro pentru agenţii care vor lucra pe durata Jocurilor Olimpice.

Gunoierii au organizat o grevă pe 24 aprilie, însă nu au primit nicio concesie, a informat sindicalistul pentru AFP. În luna martie a anului trecut, o grevă de trei săptămâni a gunoierilor care protestau împotriva controversatei reforme a pensiilor a preşedintelui Emmanuel Macron a dus la acumularea a peste 10.000 de tone de deşeuri pe străzile Parisului, în momentul de vârf. Imaginile care înfăţişează grămezi impunătoare de gunoaie, unele dintre ele atingând mai mulţi metri înălţime, au atras atenţia la nivel mondial.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri externe » Jocurile Olimpice 2024. Parisul riscă să fie înecat în gunoaie. Gunoierii ameninţă cu greva dacă nu vor primi 400€ la salariu