Antena Meniu Search
x

Jocurile Olimpice de iarnă 2018: spectacol la ceremonia de deschidere din Coreea de Sud

Olimpiada de iarnă a început în Coreea de Sud în condiţii drastice de securitate. 60 de mii de forţe de securitate au fost mobilizate.

Vezi și

Olimpiada de iarnă a început în Coreea de Sud în condiţii drastice de securitate. 60 de mii de forţe de securitate au fost mobilizate. Numarul este de 20 de ori mai mare decat cel al sportivilor. Deocamdată, cel mai mare inamic este frigul. Sunt minus 20 de grade în această perioadă a anului. Iar un virus ameninţă sănătatea participanţilor. Ajunşi în Coreea de Sud, s-au confruntat şi cu probleme... lingvistice. Bucătarii norvegieni au vrut să comande 500 de ouă şi s-au trezit cu 15 mii.

La 80 de km de zona demilitarizată, şi 180 de Seul, Coreea de sud a dat startul unei olimpiade istorice. Jocuri de lumină şi artificii spectaculoase au luminat stadionul sub formă de Pentagon. 

Simbol al păcii, tigrul alb, mascota competiţiei, anunţa momentul istoric ce a urmat: pentru prima dată în 7 decenii, o delegaţie formată din atleţi nord şi sud coreeni a defilat sub acelaşi steag.

Momente istorice la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

În acelaşi ton de dezgheţ istoric, în tribună, preşedintele sud-corean i-a strâns mâna surorii liderului Kim Jong Un, la doar câţiva paşi de vicepreşedintele american Mike Pence.

Tânăra de 30 de ani e primul membru al familiei conducătoare a Coreei comuniste care pune piciorul în sudul capitalist al peninsulei, de la războiul din 1950.

După aprinderea torţei, cele 92 de delegaţii au intrat pe scenă. Rusia a purtat steagul olimpic dar intră în competiţie cu 46 de sportivi în minus, interzişi de comitetul olimpic, din cauza scandalului de dopaj. România are 28 de atleţi. 

Ceremonie de deschidere la minus 10 grade Celsius

În tribune, frigul s-a resimţit. Ascunşi sub păturile primite, cei 35 de mii de spectatori au băut ceai şi supă fierbinte pentru a rezista temperaturilor sub 10 grade. 

În afara stadionului, atmosfera a fost tensionată: sute de protestatari s-au încăierat cu poliţia înaintea ceremoniei de la Jocurile Olimpice 2018. Erau nemulţumiţi de participarea nord-coreenilor la delegaţia ţării gazdă. Deghizaţi în Donald Trump şi Kim Jong Un, doi bărbaţi au fost, de asemenea, blocaţi la intrarea în stadion.

Aproape 3 mii de atleţi vor participa la cele 102 evenimente organizate în cele 17 zile de competiţie. Se aşteaptă ca 8 miliarde de oameni din lumea întreagă să urmărească olimpiada ale cărei costuri au ajuns la 12.9 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Jocurile Olimpice de iarnă 2018: spectacol la ceremonia de deschidere din Coreea de Sud