Antena Meniu Search
x

Papa Francisc, felicitat de liderii politici ai lumii

Un cardinal modest ca un calugar de rand a ajuns indrumator spiritual pentru un miliard si jumatate de oameni. Nascut intr-o familie modesta, Jorge Mario Bergoglio poate, oricand, sa renunte la ceremoniile somptuoase pentru a sta la capataiul celor saraci.

Vezi și

Alegerea sa a fost primita cu bucurie in toata lumea, atat de simplii credinciosi cat si de liderii politici.

Principal contracandidat al lui Benedict la scaunul Sfantului Petru, cu opt ani in urma, Jorge Mario Bergoglio are renumele unui om inzestrat cu un talent aproape dumnezeiesc de lider religios. In viziunea multora, alegerea sa este una perfecta pentru a improspata imaginea Bisericii, patata de scandalul abuzurilor sexuale si de acuzatiile de coruptie.

Nascut pe 17 decembrie 1936, intr-o familie de origine italiana, cu patru copii, noul papa a intrat in ordinul iezuit la 22 de ani. Dupa ce cochetase cu ingineria chimica, el a obtinut licenta in filosofie, pe langa studiile teologice. Semnificativ este numele pe care si l-a ales ca papa: Francisc, dupa sfantul italian care a renuntat la avere pentru a trai in rugaciune, aproape de cei sarmani.

Cum era de asteptat, argentinienii s-au bucurat cel mai mult de alegerea primului papa venit din randurile lor. Manifestatiile de la Buenos Aires au semanat cu cele de dupa victoria unei echipe de fotbal.

La fel au reactionat credinciosii si in alte tari ale Americii Latine, continent unde traiesc 40% dintre catolicii lumii.

Printre oamenii de stat care l-au felicitat pe Papa Francisc se numara Herman van Rompuy, Jose Manuel Barroso si François Hollande, dar si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

“Impartasim multe obiective comune, de la promovarea pacii, a dreptatii sociale si drepturilor omului, pana la eradicarea saraciei si a foametei”, a declarat Ban Ki-moon.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama si sotia sa, Michelle, i-au transmis, de asemenea, rugaciuni si calde urari. Vicepresedintele Joe Biden, de religie catolica, va fi prezent la ceremonia de inscaunare a noului papa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc, felicitat de liderii politici ai lumii