Antena Meniu Search
x

Curs valutar

La Paris s-au comemorat 68 de ani de la victoria asupra fascismului

Aliatii occidentali din cel de-al Doilea Razboi Mondial au comemorat, ieri, 68 de ani de la victoria asupra fascismului. La Paris, ceremoniile s-au desfasurat sub semnul prieteniei franco-poloneze, cu presedintele Poloniei ca invitat de onoare

de Redactia Observator

la 09.05.2013 , 08:54

Pentru prima data, la ceremonia de la mormantul Soldatului Necunoscut din Paris a participat un sef de stat strain, presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Acesta a depus o coroana de flori impreuna cu gazda sa, presedintele François Hollande, la monumentul de sub Arcul de Triumf. Cei doi au trecut, de asemenea, in revista garda de onoare.

Invitatia, cu mare valoare simbolica, adresata presedintelui polonez dovedeste importanta relatiei dintre cele doua state, unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeana. Polonia a fost invadata de Germania nazista si apoi de trupele sovietice la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar multi soldati polonezi s-au alaturat fortelor aliate si au luptat pana la victoria finala. Inaintea ceremoniei de la Arcul de Triumf, presedintele Hollande i-a adus un omagiu generalului de Gaulle, conducatorul rezistentei francezilor impotriva ocupatiei naziste.

Din pacate, vremea ploioasa a facut ca spectatorii de pe Champs Elysées sa fie mai putini ca de obicei. Data de 8 mai, cand a capitulat Germania nazista, reprezinta, simbolic, incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa Occidentala.

Vezi și

Rusia marcheaza, insa, evenimentul cu o zi mai tarziu. Astazi, in Piata Rosie de la Moscova vor defila 11.000 de soldati, cu aproape 100 de vehicule militare si 70 de avioane de lupta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » La Paris s-au comemorat 68 de ani de la victoria asupra fascismului