Antena Meniu Search
x

Lecție de istorie în tranșee

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la declanşarea primului război mondial, în care milioane de oameni şi-au pierdut viaţa

Vezi și

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la declanşarea primului război mondial, în care milioane de oameni şi-au pierdut viaţa

Profesorii unui liceu din Franţa au încercat să-i facă pe elevi să înţeleagă, pe cât posibil, pe pielea lor suferinţele militarilor de pe fronturile sângerosului conflict.

Timp de câteva zile, un colţ din grădina liceului a semănat, cât de bine s-a putut, cu linia frontului din primul război mondial. Elevii au săpat un sector de tranşee, protejată cu sârmă ghimpată şi un meterez din saci de nisip.

Amenajarea tranşeei a fost doar prima parte a exerciţiului. Elevii, împărţiţi în trei "regimente", şi-au petrecut noaptea în adăpostul pe care-l săpaseră. Şi au stat de veghe pe meterez, chiar dacă puştile lor erau de lemn.

Rolul duşmanului l-au jucat, cum era poate normal, profesorii. Fără a-i pune în pericol pe elevi, aceştia s-au străduit să recreeze, cât mai realist, atmosfera luptelor, cu explozii, rafale de mitralieră şi nori de gaze de luptă.

După ce au respins atacurile şi au îndeplinit toate misiunile de luptă, elevii s-au relaxat cu cântece soldăţeşti din aceeaşi perioadă a primului război mondial.

Copiii au avut, de asemenea, sarcina să-şi descrie experienţa într-o scrisoare în genul celor trimise, de pe front, de soldaţi familiilor de acasă. Liceul unde a avut loc neobişnuita lecţie de istorie este unul experimental, unde celelalte şcoli din Franţa îşi trimit elevii cu probleme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Lecție de istorie în tranșee