Antena Meniu Search
x

Legea controversată care interzice avortul în Texas, blocată temporar de un judecător

Controversata lege care limitează dreptul femeilor din Texas la întreruperea sarcinii a fost blocată temporar de un judecător federal.

De Redactia Observator la 07.10.2021, 09:37
Proteste împotriva legii care limitează dreptul la întreruperea sarcinii în Texas
Legea controversată care interzice avortul în Texas, blocată temporar de un judecător - Profimedia

Judecătorul Robert Pitman a aprobat o cerere a administraţiei Biden de a împiedica punerea în aplicare a legii în timp ce ea este contestată legal. Legea a fost formulată şi adoptată de legislatorii republicani din Texas. Casa Albă a caracterizat decizia judecătorului drept „un pas important” în recăpătarea drepturilor constituţionale pentru femeile din Texas.

Pitman, judecător din Austin, a scris în avizul său de 113 pagini că, din momentul în care legea a intrat în vigoare, pe 1 septembrie, „femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi în felul în care sunt protejate de Constituţie”.

„Dacă alte curţi pot găsi un mod de a evita această concluzie este decizia lor. Această curte nu va aproba nicio zi în plus această privaţiune ofensatoare a unui drept atât de important”, a spus el.

Joe Biden consideră legea ca fiind "un atac fără precedent" asupra drepturilor femeilor

Acesta este primul obstacol legal pentru Texas de la momentul implementării legii, iar oficialii statului este aşteptat să facă apel cu privire la hotărârea lui Pitman. Administraţia Biden a demarat o acţiune juridică după ce majoritatea conservatoare a Curţii Supreme a refuzat să împiedice adoptarea legii. Departamentul de Justiţie a depus o solicitare de urgenţă pentru blocarea aplicării ei în timp ce derulează o acţiune legală, relatează news.ro.

Preşedintele democrat Joe Biden a descris legea ca „un atac fără precedent” asupra drepturilor femeilor, însă guvernatorul texan Greg Abbott a apărat-o spunând că „cea mai valoroasă libertate este viaţa însăşi”.

Legea interzice întreruperile de sarcină după detectarea bătăii inimii fetusului, un moment la care majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Nu fac excepţie sarcinile rezultate dintr-o agresiune sexuală sau o relaţie incestuoasă. În plus, ea dă dreptul oricui să acţioneze în judecată medicii care fac avorturi după a şasea săptămână de sarcină. Susţinătorii ei spun că îi protejează pe cei nenăscuţi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Legea controversată care interzice avortul în Texas, blocată temporar de un judecător