Antena Meniu Search
x

Leonid Volkov, un vechi aliat al lui Alexei Navalnîii, a fost atacat în faţa casei din Lituania cu un ciocan şi gaze lacrimogene: "Un atac politic clar"

Un vechi aliat al liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort într-o închisoare din Siberia, a fost atacat în faţa casei sale din Lituania, potrivit BBC.

de Redactia Observator

la 13.03.2024, 10:33

Leonid Volkov, un vechi aliat al lui Alexei Navalnîii, a fost atacat în faţa casei din Lituania cu un ciocan şi gaze lacrimogene: "Un atac politic clar"
Leonid Volkov, un vechi aliat al lui Alexei Navalnîii, a fost atacat în faţa casei din Lituania cu un ciocan şi gaze lacrimogene: "Un atac politic clar" - Profimedia Images / BBC / Twitter

Leonid Volkov a fost atacat cu un ciocan şi gaze lacrimogene, în timp ce se afla în maşina sa în Vilnius, marţi seară, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmysh. Presupusul agresor este necunoscut, la fel ca şi motivul acestuia. Poliţia lituaniană a fost informată despre incident şi investighează cazul.

Un alt membru al echipei lui Navalnîi, Ivan Zhdanov, a postat pe reţelele de socializare fotografii cu Volkov având partea inferioară a piciorului stâng însângerată şi ceea ce părea a fi o vânătaie la tâmplă.

Întrebat dacă agresorul a strigat ceva, Zhdanov a spus: "Totul s-a întâmplat în tăcere. Bineînţeles că acesta este un atac politic clar, nu există nicio îndoială aici", a adăugat el.

Soţia lui Volkov a declarat că acesta s-a întors acasă de la spital cu o mână ruptă, adăugând că nu putea să meargă din cauza loviturilor de ciocan la picior. "Vom munci cu toţii şi mai mult. Şi cu şi mai multă furie", a postat ea pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Pe acelaşi subiect

Cine este Leonid Volkov

Leonid Volkov a trăit în afara Rusiei timp de câţiva ani pentru propria siguranţă şi a fost şeful de cabinet al lui Navalnîi până când liderul opoziţiei a murit subit în închisoarea din Arctica rusă luna trecută, în timp ce îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru acuzaţii care au fost motivate politic.

Leonid Volkov, în vârstă de 43 de ani, se confruntă, de asemenea, cu diverse acuzaţii de natură politică în Rusia.

El a fost preşedinte al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi până anul trecut, când a demisionat în urma dezvăluirii faptului că a semnat scrisori prin care cerea Uniunii Europene să renunţe la unele sancţiuni impuse Rusiei.

În ciuda faptului că locuieşte în afara Rusiei, el s-a asigurat, de asemenea, că activismul lui Navalnîi şi al echipei sale ar putea continua. Acest lucru a inclus anchete anticorupţie, videoclipuri pe YouTube şi transmisiuni în direct în timpul protestelor şi evenimentelor majore din Rusia.

Mulţi alţi activişti s-au mutat pentru a i se alătura dlui Volkov în străinătate în 2021, după ce întreaga organizaţie politică a lui Navalnîi a fost etichetată drept "extremistă" şi interzisă în Rusia.

Mai mulţi membri ai fostei echipe a lui Navalnâi se află acum în închisoare, la fel ca şi unii dintre avocaţii săi. Cu ocazia alegerilor prezidenţiale din acest weekend, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a făcut apel la opozanţii lui Vladimir Putin să se prezinte duminică la prânz la secţiile de votare din Rusia, într-un act de protest politic paşnic. A fost o idee susţinută de Alexei Navalnîi înainte de a muri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Leonid Volkov, un vechi aliat al lui Alexei Navalnîii, a fost atacat în faţa casei din Lituania cu un ciocan şi gaze lacrimogene: "Un atac politic clar"