Antena Meniu Search
x

Liderii mondiali, avertizați la COP26: ”Ne săpăm propriile morminte”, ”A mai rămas un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei”

Șeful ONU, António Guterres, le-a spus liderilor mondiali că „ne săpăm propriile morminte” pentru că nu reușim să acționăm suficient de repede pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Și premierul britanic Boris Johnson a transmis la summitul COP26 de la Glasgow că lumea nu mai are timp. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 01.11.2021, 17:08

Liderii mondiali, avertizați: ”Ne săpăm propriile morminte”, ”A mai rămas un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei”
Liderii mondiali, avertizați: ”Ne săpăm propriile morminte”, ”A mai rămas un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei” - Profimedia

Boris Johnson a anunțat că vrea ca țările să elimine utilizarea cărbunelui, mașinile pe benzină și să oprească defrișările. Peste 120 de lideri au ajuns la Glasgow pentru summitul COP26  - unde își vor prezenta angajamentele în materie de climă. Principalii poluatori, inclusiv China, India, Australia și Brazilia sunt în centrul atenției. Scopul este de a menține limita de încălzire de + 1,5 grade C sau în cel mai rău caz de +2 grade C, până în 2100, dar suntem pe drumul către +2,7 grade C - despre care ONU spune că ar duce la "catastrofă climatică". Țările mici insulare trag și ele un semnal de alarmă, spunând că se vor confrunta cu un impact „terifiant”.

Cei mai mari poluatori cu dioxid de carbon din istorie

Cei mai poluatori cu dioxid de carbon din 1750 încoace sunt 1. SUA cu 410,2 miliarde de tone, 2. China cu 220 de miliarde de tone, 3. Rusia cu 113,9 miliarde de tone, 4. Germania cu 92 de miliarde de tone, 5. Marea Britanie cu 77,8 miliarde de tone, 6. Japonia cu 64,6 miliarde de tone, 7. India cu 51,9 miliarde de tone, 8. Franța cu 38,3 miliarde de tone, 9. Canada cu 33,1 miliarde de tone, potrivit Our World in Data. 

Liderul ONU: ”Ne săpăm propriile morminte"

Pe acelaşi subiect

Lumea trebuie să acţioneze acum pentru "a salva planeta" de impacturile catastrofice ale încălzirii climatice, a îndemnat luni secretarul general al ONU la Glasgow.  "A venit timpul să spunem destul", a spus Antonio Guterres în faţa a peste o sută de lideri de pe toate continentele, printre care americanul Joe Biden, indianul Narendra Modi sau francezul Emmanuel Macron. "Destul brutalizării biodiversităţii! Destul sinuciderii cu carbon! Destul tratării naturii ca pe o toaletă! Destul cu arderea, forarea şi extragerea tot mai în adâncime! Ne săpăm propriile morminte", a mai spus el, denunţând "dependenţa noastră de energii fosile", potrivit Agerpres.

Boris Johnson: ”Un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei”

"Omenirea a tras mereu de timp în problema climei. Mai este un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei. Trebuie să acţionăm acum", a spus prim-ministrul britanic Boris Johnson, gazda summitului, avertizând asupra furiei "incontrolabile" pe care ar provoca-o un eşec al acestei COP26 la şase ani după Acordul de la Paris. "Copiii noştri, copiii încă nenăscuţi şi copiii lor (...), nu ne vor ierta dacă vom eşua", a mai spus el, reiterând că toate promisiunile vor fi considerate "bla bla", o formulă folosită iniţial de muza suedeză a combaterii încălzirii globale Greta Thunberg.

Observatorii sperau ca reuniunea din weekend a liderilor G20, care reprezintă aproape 80% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, va da un puternic elan acestei COP scoţiene amânate cu un din cauza COVID-19. G20 a reafirmat la unison obiectivul de a limita încălzirea la +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, adăugând o ambiţie de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului şi de încheiere a subvenţiilor către centralele cu cărbune. Asta nu a convins însă nici ONG-urile, nici pe Antonio Guterres, care şi-au declarat dezamăgirea.

Putin și Xi Jinping, marii absenţi ai summitului COP26

SUA, al căror preşedinte urmează să ia cuvântul luni după-amiază, au arătat că degetul spre Beijing, declarându-se "decepţionate" de absenţa angajamentelor Chinei, principalul poluator mondial, şi ale Rusiei la G20. Preşedinţii rus şi chinez se numără printre marii absenţi ai COP26, dar un mesaj scris al lui Xi Jinping urmează să fie dat publicităţii luni. Angajamentele actuale a circa 200 de semnatari ai acordului de la Paris, dacă vor fi respectate, vor duce la o încălzire "catastrofică" de 2,7 grade Celsius, potrivit ONU.

După ce China a depus formal noile sale angajamente privind combaterea schimbării climatice care reiau, fără să le consolideze, promisiunile făcute de preşedintele Xi Jinping, India, alt poluator major, se află acum în centrul atenţiei. Dacă premierul Indian Narendra Modi face anunţuri în discursul său de luni după-amiază, asta "ar putea pune presiune asupra Chinei şi altora", a comentat Alden Meyer, analist în cadrul centrului de reflecţie E3G.

Tările bogate trebuie să doneze 100 de miliarde de dolari pe an țărilor sărace

Un alt subiect arzător, promisiunea încă nerespectată a ţărilor bogate de a aduna 100 de miliarde de dolari pe an începând din 2020 pentru a veni în ajutorul ţărilor în curs de dezvoltare. Obiectivul a fost de facto amânat cu trei ani, până în 2023, întârind criza între Nord, responsabil de încălzire, şi Sud, victimă a efectelor sale. "Finanţarea luptei împotriva schimbării climatice nu este caritate. Este o chestiune de justiţie", a subliniat duminică Lia Nicholson, în numele Alianţei micilor state insulare (AOSIS), denunţând astfel refuzul marilor economii de a renunţa la cărbune.

Previziunile experţilor ONU în climă (GIEC), care estimează că pragul de +1,5 °C ar putea fi atins cu zece ani mai devreme decât era prevăzut, în jur de 2030, sunt "terifiante", a adăugat ea. "Şi mai terifiante sunt pentru aceia dintre noi cei care suntem în prima linie a acestei crize, suferind deja consecinţe teribile" într-o lume care s-a încălzit deja cu circa 1,1 °C.

Toate promisiunile aşteptate la COP26 vor fi urmărite îndeaproape de tinerii militanţi care s-au deplasat la Glasgow, în pofida obstacolelor legate de pandemie. "În calitate de cetăţeni ai acestei planete, facem apel la voi să înfruntaţi urgenţa climatică", pledează într-o scrisoare deschisă mai mulţi dintre ei, între care suedeza Greta Thunberg, venită sâmbătă cu trenul în Scoţia. "Nu anul viitor. Nu luna viitoare. Acum", se menţionează în acest apel care beneficiase până luni de aproape un milion de semnături.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Stiri externe » Liderii mondiali, avertizați la COP26: ”Ne săpăm propriile morminte”, ”A mai rămas un minut până la miezul nopţii pe ceasul apocalipsei”