Liderul Al-Qaida în Yemen, vânat de o dronă americană

Publicat: 16.06.2015, 08:08.
Actualizat: 16.06.2015, 08:10

Liderul Al-Qaida în Yemen, Nasser al-Wahishi, a fost vizat săptâmâna trecută de atacul unei drone americane, a informat luni seara Washington Post, care citează responsabili americani

Liderul Al-Qaida în Yemen, Nasser al-Wahishi, a fost vizat săptâmâna trecută de atacul unei drone americane, a informat luni seara Washington Post, care citează responsabili americani

Potrivit acestor responsabili neindentificați, încă nu se știe dacă acest conducător al Al-Qaida a fost ucis, neexistând deocamdată o confirmare oficială.

CNN, care se citează doi responsabili ai securității naționale în Yemen sub protecția anonimatului, afirmă că acest înalt responsabil al Al-Qaida ar fi fost ucis vineri în regiunea Hadramout, la est de Aden.

Al-Qaida în Yemen, numită și Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), este considerată de Washington aripa cea mai periculoasă a mișcării islamiste radicale, amintește AFP.

SUA anunțaseră în octombrie 2014 că oferă 45 de milioane de dolari ca recompensă pentru capturarea a opt conducători ai grupului, între care și șeful acestuia, Nasser al-Wahishi.

AQPA s-a născut în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudită și yemenită ale Al-Qaida.

Această dualitate se observă în conducerea organizației. Șeful AQPA este un yemenit evadat din închisoare în 2006, care a fost desemnat în 2013 drept adjunct al șefului rețelei Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Adjunctul lui Wahishi este un saudit, Said al-Shihri, eliberat din centrul militar de detenție american de la Guantanamo (Cuba) în 2007.

Grupul extremist, prezent în special în sudul și în sud-estul Yemenului, a profitat de slăbirea puterii centrale în 2011 pentru a declanșa insurecția populară împotriva ex-președintelui Ali Abdallah Saleh, consolidându-și influența în țară.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.