Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Loris cel lent, maimutica ideala

Sunt un fel de maimutele lenese, cu ochii mari, care se fac si mai mari atunci cand se mira de ceva si, daca e sa ne luam dupa zoologi, e total contraindicat sa avem asa ceva acasa! Cu toate acestea, exista o gramada de oameni care au macar un exemplar de loris si nu s-au plans.

Vezi și
Stim ca v-ati obisnuit sa numiti aceste animale "lemurieni", dar - in realitate - numele lor este "loris". Da, este var cu lemurianul, facand parte din aceeasi familie a primatelor inferioare, dar se deosebesc prin gradul mare de lene de care dau dovada.

Un loris se hraneste cam cu ce gaseste prin natura si nu se misca atat de repede incat sa nu-l poata captura. Tocmai de aceea, paianjenii si scorpionii sunt cap de lista. Dar ce i se poate da de mancare unui loris in captivitate? In principiu, fructe, orez sau porumb fiert. Asta daca nu insistati sa plecati la cules de omizi, pentru a va face maimutica fericita. Oricum, dati banane feliate unui loris, iar acesta nu se va plange.

Cum il tineti ocupat? Nu e foarte greu, pentru ca, spre deosebire de majoritatea primatelor, hobby-ul unui loris este sa doarma. Iar cand nu doarme, adora sa fie scarpinat sau gadilat. Nu va ganditi ca veti scapa usor. Sunt singurele momente in care lorisul da dovada de initiativa, asa ca, va va tine de mana pana cand se va plictisi de atata alintat.

In ceea ce priveste ingrijirea unui loris, nu trebuie sa va faceti probleme. Ajunge sa-l pieptanati corespunzator din cand in cand si totul este in regula. Nici sa nu va treaca prin cap sa-l bagati in chiuveta si sa-l sapuniti, pentru ca isi va aminti brusc faptul ca are niste canini care pot face treaba buna in caz de agresiune. Asa ca pieptan, blandete si rabdare.

Lorisul si stapanul lui au tendinta sa dezvolte o relatie cat se poate de stransa. Atat de stransa, incat nici sa vrea, omul nu-si poate da maimutica jos de pe mana, pana cand aceasta nu decide ca e momentul sa plece in treaba ei.

Cum se transporta, insa, un loris? Nu de alta, dar e totusi un maimutel, asa ca nu stii niciodata ce e in stare sa faca in casa, daca ramane singur si plictisit. Ca sa eliminati aceasta problema aveti nevoie de doua articole esentiale: o geanta si o cutie mare cu fructe taiate. Lorisul se va ghemotoci in geanta pe care o percepe ca fiind o a doua casa, iar cand i se va face foame, va avea cina la dispozitie.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » OBSERVATOR SPECIAL: Loris cel lent, maimutica ideala