Antena Meniu Search
x

LOVITURĂ GREA pentru ISIS: Anunţul făcut în urmă cu puţin timp

Organizaţia teroristă Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care îl controla anul trecut, arată un raport al grupului de analiză a securităţii şi apărării IHS, citat de BBC News.

Organizaţia teroristă Statul Islamic a pierdut peste un sfert din teritoriul pe care îl controla anul trecut, arată un raport al grupului de analiză a securităţii şi apărării IHS, citat de BBC News.

Potrivit datelor, ISIS a pierdut 28% din teritoriul pe care îl avea în ianuarie 2015.

În primele luni ale acestui an, teritoriul controlat de jihadişti a scăzut de la 78.000 de kilometri pătraţi la 65.500 de kilometri pătraţi – echivalentul statului Sri Lanka, au anunţat jihadiştii din IHS.

Însă ritmul de pierdere a teritoriilor a scăzut în lunile iulie, august şi septembrie. În aceste trei luni, ISIS a pierdut numai 2.800 de kilometri pătraţi.

Potrivit IHS, încetinirea acestui ritm a coincis cu faptul că Rusia a redus numărul raidurilor aeriene vizând ţinte ISIS.

La începutul anului, circa 26% din raidurile ruse vizau ISIS, însă în cursul verii proporţia acestora a scăzut la 17%.

„În septembrie, preşedintele Putin a anunţat că misiunea Rusiei este să lupte împotriva terorismului internaţional, în special împotriva Statului Islamic”, a spus analistul pentru Rusia de la IHS, Alex Kokcearov. “Datele noastre sugerează că nu este acesta cazul”, a adăugat el.

Cu toate acestea, pierderile pe care le-a suferit gruparea sunt importante, spun experţi. Potrivit grupării, ISIS a fost împinsă cu 10 kilometri de la graniţa cu Turcia, în timp ce forţele irakiene au consolidat baza aeriană Qayyarah, aflată la 60 de kilometri sud de Mosul, unul dintre ultimele fiefuri ISIS.

Dacă ofensiva asupra Mosulului va începe la sfârşitul acestei luni şi va fi de succes, va da o lovitură grea extremiştilor.

Mosulul, al doilea oraş ca mărime din Irak, se află sub controlul extremiştilor din 2014.

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » LOVITURĂ GREA pentru ISIS: Anunţul făcut în urmă cu puţin timp