Antena Meniu Search
x

Lovitură pentru Flota Rusă de la Marea Neagră: Una dintre cele mai moderne nave, distrusă de ucraineni cu 3 rachete SCALP, lângă Podul Kerci. VIDEO

Război în Ucraina. Ucraina a publicat imagini care confirmă distrugerea unei importate nave de război a ruşilor. Corveta Askold care transporta rachete de croazieră a fost distrusă lângă Podul Kerci într-o serie de atacuri aeriene lansate în weekend asupra Peninsulei Crimeea. 

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 15:46

Vezi și

În discursul său de luni seară președintele Volodimir Zelenski a felicitat Forțele Armate ale Ucrainei pentru distrugerea covetei Askold, care transporta rachete de croazieră Kalibr. "Mulțumesc tuturor celor care au asigurat distrugerea cu succes a unei nave rusești la șantierul naval Kerci", a spus Zelenski la două zile după ce un comandant ucrainean a anunțat lovirea șantierului naval Zalyv din Crimeea, la aproximativ 2 km sud-vest de Podul Kerci.

Nava distrusă, Askold, era o corvetă relativ nouă din clasa Karakurt, o clasă de nave de război introdusă în 2018, concepută pentru a transporta rachete de croazieră Kalibr sau antinavă Onyx.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia a lansat până acum trei astfel de corvete din clasa Project 22800 Karakurt de la șantierul naval Zalyv. "Șantierul naval Zalyv este cel mai mare șantier naval din Europa de Est și este probabil principala instalație de reparații pentru Flota Mării Negre în Crimeea, după lovirea şantierului naval Sevmorzavod din Sevastopol, pe 13 septembrie 2023", a evaluat ISW.

Sâmbătă, 4 noiembrie, ucrainenii au efectuat un atac complex şi coordonat: au lansat rachete dinspre Odesa și Herson spre vestul Crimeei, în timp ce aeronave de atac au lansat rachete de croazieră asupra portului Kerci, în estul Crimeei. Potrivit bloggerilor militari ruşi, aceasta este o tactică de suprasolicitare a apărării antiaeriene. 

Pe acelaşi subiect

După atac, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene Mikola Oleschuk a scris pe Telegram că pe șantierul naval din Kerci era staționată una dintre cele mai moderne nave ale Marinei Ruse, o navă capabilă să transporte rachete supersonice puternice Kalibr.

Oleshchuk a sugerat că ucrainenii au folosit rachete de croazieră franceze SCALP, lansate de aeronave militare. Ministerul rus al Apărării a recunoscut în weekend că una dintre navele sale de la șantierul naval Zalyv a fost avariată, fără a oferi detalii. Iniţial ruşii au pretins că apărarea lor aeriană a doborât 13 din 15 rachete în timpul atacului de sâmbătă. 

Luni seara, pe conturile de Telegram ucrainene au început să circule o filmare care arată trei lovituri succesive de rachete atât asupra navei, cât și în apropierea acesteia. O altă fotografie arată că partea laterală a navei este zdrobită, iar prova navei și sistemele de amplasare a rachetelor Kalibr au şi ele daune semnificative, potrivit jurnalistului ucrainean Iuri Batusov. 

Bloggerii militari ruşi se plâng de mai multe aspecte, în afară de pierderea corvetei. În primul rând remarcă faptul că ucrainenii încă mai au avioane militare pentru a lansa în valuri rachete ghidate, în al doilea rând se plâng de rapiditatea cu care ucrainenii fac rost de imagini ilustrând pagubele, după astfel de atacuri. 

A patra lovitură majoră pentru Flota Mării Negre a Marinei Ruse

Acesta este a patra lovitură majoră pentru Flota Mării Negre a Marinei Militare Ruse. Pe 14 aprilie 2022, ucrainenii au scufundat Moskva, un crucișător cu rachete ghidate, nava amiral a Flotei Mării Negre și cea mai puternică navă de război din regiune. Ea a condus asaltul naval în timpul invaziei rusești din 2022.

Pe 13 septembrie 2023, ucrainenii au distrus cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow, un submarin de atac din clasa Kilo, Rostov-pe-Don, şi o navă de debarcare amfibie din clasa Ropucha care se aflau pe șantierul naval Sevmorzavod din Crimeea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Lovitură pentru Flota Rusă de la Marea Neagră: Una dintre cele mai moderne nave, distrusă de ucraineni cu 3 rachete SCALP, lângă Podul Kerci. VIDEO