Antena Meniu Search
x

Lovitură pentru separatiștii scoțieni: Guvernul nu poate organiza un al doilea referendum pentru independență, a decis Curtea Supremă din UK

Al doilea referendum pentru independența Scoției are nevoie de aprobarea Westminsterului, a decis Curtea Supremă britanică, potrivit Sky News.

de Redactia Observator

la 23.11.2022, 12:52

Nicola Sturgeon, premierul Scoției
Guvernul Scoţiei nu poate organiza un al doilea referendum pentru independenţă - Profimedia Images

Decizia celor mai importanți judecători britanici, care o împiedică pe Nicola Sturgeon, premierul Scoției, să organizeze anul viitor un nou referendum, a fost unanimă. Parlamentul scoțian nu are puterea de a convoca un al doilea referendum de independență în țară, a stabilit Curtea Supremă.

Prim ministrul Nicola Sturgeon propusese un al doilea referendum, numit IndyRef2, pentru luna octombrie a anului viitor. Premierul scoțian a avertizat că va folosi următoarele alegeri generale ca referendum informal dacă instanța în blochează planul, transmite Mediafax.

Scoțienii au decis să rămână în Regul Unit la ultimul referendum, în 2014

Scoția a organizat un referendum pentru independență în 2014 și peste 55% dintre cetățeni au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit.

Dar SNP, partidul pro-independență, care conduce țara din 2007, consideră că are un mandat pentru a organiza un nou referendum datorită succesului său din alegeri și ca urmare a schimbărilor provocate de Brexit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Lovitură pentru separatiștii scoțieni: Guvernul nu poate organiza un al doilea referendum pentru independență, a decis Curtea Supremă din UK