Lupta pentru "Bolero" continuă: Moştenitorii drepturilor de autor contestă în instanță că Maurice Ravel a fost unicul autor
Moștenitorii decoratorului rus Alexandre Benois și ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârșitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătorești care stabilește că renumitul compozitor francez a fost singurul autor al celebrului 'Bolero', a declarat marți avocatul moștenitorilor lui Alexandre Benois, confirmând o informație dezvăluită inițial de cotidianul Le Figaro, informează AFP, citat de Agerpres.
- Primarul cu castel în Franţa, chemat la DNA. De ce este acuzat Vlad Oprea de la Sinaia. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Crin Antonescu îl numeşte pe Călin Georgescu "o fantomă": "E ca un drog ieftin, dar eficient şi distrugător"
Cele două grupuri de moștenitori au făcut apel unul după altul 'în termenul prevăzut', a declarat avocatul Edouard Mille, adăugând că își 'rezervă criticile' față de acea hotărâre pentru ședința de apel.
Lupta pentru "Bolero" continuă
Compus în 1928 și prezentat în premieră în luna noiembrie a aceluiași an la Opera Garnier din Paris, 'Bolero' a fost inițial comandat ca muzică de balet de dansatoarea rusă Ida Rubinstein, prietena și protectoarea lui Maurice Ravel. Aclamată de critică, compoziția a devenit rapid un triumf.
În această luptă acerbă care durează de când 'Bolero' a intrat în domeniul public în 2016, moștenitorii decoratorului rus, care a lucrat cu Maurice Ravel, continuă să insiste că Alexandre Benois este coautor.
- Reacţia lui Trump şi JD Vance după ce o episcopă le-a cerut "milă" față de imigranți, lesbiene, gay,...
- "Sunt şi sionist şi nazist". Gluma lui Elon Musk după ce a fost acuzat că a făcut salutul nazist la inaugurarea...
- Zelenski a anunţat cât de mare este de fapt armata Rusiei şi a cerut 200.000 de soldaţi europeni. Putin vrea ca...
- Răsturnare de situație în cazul morții Anicăi Panfile, românca ucisă și aruncată într-un râu din Italia:...
- O tânără mămică găsită moartă la duş, într-un apartament din Franţa. Copilul femeii a fost descoperit...
Întrucât acesta din urmă a decedat în 1960, protecția acestei compoziții muzicale de către Societatea autorilor, compozitorilor și editorilor de muzică (Sacem), instituția care gestionează și colectează drepturile de autor în Franța, ar trebuie să fie extinsă până la 1 mai 2039.
Principala miză a recursului este de natură financiară: deși redevențele generate nu mai reprezintă 'milioane de euro pe an', așa cum se întâmpla în trecut, sumele recoltate au fost în medie de 135.507 euro pe an între 2011 și 2016, potrivit unei estimări a avocatei Sacem, Josée-Anne Bénazéraf.
În Franța, drepturile de autor asupra unei compoziții muzicale sunt valabile pe durata vieții autorului acesteia și în următorii 70 de ani, înainte ca aceasta să intre în domeniul public.
'Bolero'-ul lui Ravel a fost protejat timp de 78 de ani și patru luni, până în 2016, deoarece legea prevede prorogări pentru a îi compensa pe artiștii francezi pentru pierderea de venituri în timpul celor două războaie mondiale.
Pe 28 iunie, Tribunalul din Nanterre (la vest de Paris) a respins cererea moștenitorilor lui Alexandre Benois, considerând că 'documentele furnizate nu demonstrează că acesta este autorul argumentației (scurt rezumat - n.red.) baletului'.
Teza unei alte coautoare prejudiciate, coregrafa Bronislava Nijinska, a fost respinsă, de asemenea, prin acea sentință. 'Tribunalul a spus, în esență, că Sacem a avut dreptate să se opună manevrei moștenitorilor lui Ravel de a prelungi artificial durata de protecție a 'Bolero'-ului dincolo de ceea ce era rezonabil', a declarat avocata Josée-Anne Bénazéraf la acel moment.
Moștenitoarea lui Ravel, Evelyne Pen de Castel, a fost obligată să plătească în mod simbolic către Sacem suma de 1 euro, 'drept compensație pentru prejudiciul rezultat din abuzul de drepturile sale morale de autor'.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰