Antena Meniu Search
x

Macron l-a sunat pe Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la scară largă la centrala de la Zaporojie

Vladimir Putin a discutat vineri la telefon cu Emmanuel Macron la inițiativa Palatului Elysee. "La inițiativa părții franceze, a avut loc o conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron”, a anunţat Kremlinul, citat de agenţia de presă de stat Tass.

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 17:33

Macron l-a sunat pe Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la scară largă la centrala de la Zaporojie
Macron l-a sunat pe Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la scară largă la centrala de la Zaporojie - Profimedia

Putin l-a avertizat pe Macron în legătură cu o posibilă "catastrofă” la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Potrivit Kremlinului, cei doi au discutat despre acordurile de la Istanbul privind exportul de cereale și exportul de mărfuri rusești, bombardarea centralei nucleare de la  Zaporojie şi vizita experților ONU și CICR la centrul de detenţie de la Yelenovka unde 53 de prizonieri ucraineni au fost ucişi în iulie. 

Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul. "Vladimir Putin a subliniat, în special, că bombardarea sistematică de către armata ucraineană a teritoriului centralei nucleare Zaporojie creează pericolul unei catastrofe la scară largă care ar putea duce la contaminarea cu radiații a unor teritorii vaste", anunţă Kremlinul.

Tot conform preşedinţiei ruse, Putin i s-a plâns lui Macron despre menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti pe piaţa internaţională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înţelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Aceste exporturi ruseşti sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare ca urmare sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Este prima conversație între cei doi lideri după 28 mai. În luna iulie, canalul de televiziune France 2 a difuzat un documentar în care a făcut publică o conversație telefonică purtată între Putin şi Macron pe 20 februarie, cu 4 zile înainte de invazie. Gestul a iritat Kremlinul care a acuzat Palatului Elysee de scurgeri unilaterale de înregistrări diplomatice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Macron l-a sunat pe Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la scară largă la centrala de la Zaporojie