Antena Meniu Search
x

Video Macron propune autonomia insulei lui Napoleon. Propunerea, aplaudată şi în România de primarul din Sfântu Gheorghe care vrea separarea Ţinutului Secuiesc

Preşedintele francez propune autonomia insulei Corsica. Zeci de corsicani l-au aplaudat cu entuziasm pe Macron, însă vocile sunt împărțite. Mulți consideră că insula în care s-a născut Napoleon nu se poate dezvolta fără Franța. Vestea a ajuns și pe plan local. Primarul din Sfântu Gheorghe vrea autonomia Ținutului Secuiesc pe model francez.

de Redactia Observator

la 29.09.2023, 20:13

Vezi și

Aflat într-o vizită de 2 zile în Corsica, președintele Emmanuel Macron a vorbit în premieră despre autonomia insulei, după mai bine de 250 de ani de la intrarea acesteia sub administrare franceză. "Haideți să avem curajul să construim autonomia insulei Corsica în interiorul Republicii. Această autonomie trebuie să fie piatra de temelie pentru a construi un viitor împreună, fără intervenția directă a statului", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Propunerea, apreciată şi în România

Președintele Macron a dat un termen de aproximativ 6 luni până va fi gata un text ce ar urma să intre în constituția franceză. "Nu va fi o autonomie împotriva statului, nici fără stat, ci o autonomie pentru Corsica în interiorul Republicii", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. La ieșire, președintele francez a fost aplaudat de zeci de susţinători ai autonomiei. Însă, pe străzile din Ajaccio, vocile sunt împărțite. Relaţiile complicate dintre Paris şi Corsica au dus de multe ori la acţiuni violente. Anul trecut, mii de oameni au ieşit în stradă după ce un cunoscut naţionalist corsican a murit în închisoare.

Vestea despre autonomia insulei Corsica a reaprins aspiraţiile separatiste şi la noi. Primarul din Sfântu Gheorge, Antal Árpád, cere, într-o postare pe Facebook, autonomia Ținutului Secuiesc. "Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, "recunoaște specificitatea comunității corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic și cultural" și că acest lucru va fi înscris în Constituția franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii", a fost mesajul postat de Árpád András Antal. Declaraţia controversată vine la o săptămână de când acelaşi primar a amplasat standuri în care s-au strâns semnături pentru susţinerea steagului localităţii, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe motiv că nu ar fi reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Macron propune autonomia insulei lui Napoleon. Propunerea, aplaudată şi în România de primarul din Sfântu Gheorghe care vrea separarea Ţinutului Secuiesc