MAE a cerut autorităţilor siriene date oficiale referitoare la cetăţeni români care ar putea fi afectaţi de presupusul atac chimic

Publicat: 07.04.2017, 15:15.
Actualizat: 07.04.2017, 15:37

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că Ambasada României la Damasc a întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene pentru obţinerea de date oficiale referitoare la cetăţeni români care pot fi afectaţi în urma presupusului atac chimic ce a avut loc în această săptămână.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că Ambasada României la Damasc a întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene pentru obţinerea de date oficiale referitoare la cetăţeni români care pot fi afectaţi în urma presupusului atac chimic ce a avut loc în această săptămână.

MAE a precizat, într-un comunicat, că România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, ŞI consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice.

"România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localității Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populației civile, inclusiv copii. Acțiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliații și partenerii noștri. România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism şi migrație necontrolată", se arată în comunicat.

Ministerul de Externe precizează că România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei şase ani de la declanşare, a condus la pierderi substanţiale de vieţi şi distrugeri de bunuri materiale.

"România susține în continuare identificarea și implementarea unei soluții politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziție politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU și a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduită au fost reiterate recent de România, cu ocazia Conferinței de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii, desfășurată la 5 aprilie 2017. Până la momentul producerii atacului, de la începutul conflictului sirian, nu au fost înregistrate cazuri de cetățeni români decedați sau răniți pe teritoriul Siriei ca urmare a acțiunilor armate", se mai arată în comunicat.

De la începutul conflictului în anul 2011, MAE a acordat asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în Republica Arabă Siriană, ca urmare a situaţiei precare de securitate de pe teritoriul acestui stat.

În perioada de referință au fost continuate, în condiţii de siguranţă, acţiunile de repatriere a cetăţenilor români şi membrilor de familie ai acestora, care au solicitat sprijin în acest sens - a fost repatriat un număr de peste 728 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Încă de la debutul conflictului, din 2011, MAE a emis recomandări ferme cetăţenilor români care se aflau în Siria de a părăsi de urgenţă teritoriul acestui stat prin mijloace de transport încă operaţionale și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară.

Citește și
• pe 01.01.1970 la 02:00
Acestea sunt IMAGINILE TERIFIANTE care l-au determinat pe Trump să BOMBARDEZE Siria. Atenţie, fotografii cu puternic impact emoţional
recomandari pe a1.ro
Ținuta purtată de Melania Trump la părăsirea Casei Albe. Cum arată costumul "de doliu" ales de fosta Primă Doamnă: Foto
• pe 01.01.1970 la 02:00
Traian Băsescu, despre atacul în Siria: "Nu face decât să închidă gura acelora care prevesteau marea prietenie Trump-Putin"

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • ieri la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Claudia Radu de la Chefi la cuțite a dat vestea cea mare! Ce eveniment important s-a întâmplat astăzi în viața ei
pe spynews.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
Cristi Borcea a vrut să se sinucidă în prima noapte din închisoare. Mărturii cutremurătoare. "Visez șobolani"
pe antenasport.ro
"Aţi legaliza poligamia în România?" Răspunsul uluitor al lui Cristi Borcea, care a fost căsătorit de 3 ori și are 9 copii cu 4 femei
pe antenasport.ro
Care sunt rezoluțiile frumoasei Marlene Favela pentru noul an
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:13 Tribunalul Bucureşti anulează diploma de doctor în Finanțe a lui Darius Vâlcov 22:07 Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini 22:00 Primul mesaj pe Twitter al lui Joe Biden, în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii 21:37 RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie 21:05 Vaccinarea anti-Covid de la Romexpo s-a blocat înainte să înceapă. Haos și scandal la imunizare, medicii au chemat poliția 20:58 Capitala intră în scenariul galben. Restaurantele, cinematografele și teatrele pot fi deschise doar în anumite condiţii 20:49 Știrile zilei, 20 ianuarie 2021. Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite 20:39 Observator de bine, 20 ianuarie 2021. Se luptă cu un diagnostic crunt, însă arta a făcut-o apreciată la nivel internațional 20:37 Lady Gaga a oferit o puternică şi emoţionantă interpretare a imnului SUA, la inaugurarea lui Joe Biden 20:25 Jill Biden, portret de Primă Doamnă. Melania Trump a încălcat tradiţia transferului puterii
CITEȘTE PE A1.ro
Cum s-a transformat Michelle Obama la 4 ani de când nu mai e Prima Doamnă. Ultima imagine cu ea evidențiază clar diferențele
A1.RO
Cum arată fiica cea mare a lui Cristi și a Mihaelei Borcea. Cei doi au ținut-o departe de ochii curioșilor
A1.RO