Antena Meniu Search
x

Marea Britanie se pregateste sa-i aduca un ultim omagiu "Doamnei de Fier", Margaret Thatcher

Marea Britanie se pregateste sa-i aduca un ultim omagiu "Doamnei de Fier", Margaret Thatcher. Funeraliile vor avea loc peste o saptamana, in catedrala Sfantul Paul din Londra, in prezenta reginei Elisabeta a II-a si a numerosi demnitari straini.

Vezi și

Cortegiul funebru va porni de la palatul Westminster, sediul Parlamentului in care s-a remarcat Margaret Thatcher si va ajunge la Catedrala Sfantul Paul, acolo unde va avea loc ceremonia. Ambasadorul Romaniei la Londra isi aminteste ca in aceeasi catedrala a avut onoarea s-o cunoasca personal pe Doamna de Fier, in urma cu cativa ani. “Aveam sentimentul ca ma intalnesc cu istoria. Cu atat mai mult cu cat intalnirea respectiva avea loc, asa cum spuneam, in cripta de la St. Paul Cathedral”, a declarat oficialul Ioan Jinga.

Ceremonia nu va purta, oficial, numele de "funeralii nationale", mai ales ca, se pare, nici Margaret Thatcher nu ar fi dorit-o. Mereu atenta cu bugetul statului, ea considera ca asemenea manifestari de doliu costa prea mult. Dar evenimentul va fi, totusi, grandios, pe masura unei personalitati care va ramane in istoria Marii Britanii si a intregii lumi. “A fost si una dintre persoanele care a scris istorie in secolul XX, pentru ca de numele sau se leaga incheierea Razboiului Rece. De numele sau se leaga si redevenirea Marii Britanii ca si mare putere economica, politica si militara”, a mai explicat Jinga.

Presa britanica remarca, totusi, ca rolul istoric al lui Margaret Thatcher ramane controversat. Cei care se considera lezati de politica sa nu se dau in laturi sa-si exprime, chiar, bucuria. In acest timp, imigrantii din estul Europei au depus flori in memoria celei care a contribuit, poate decisiv, la caderea regimurilor comuniste, inclusiv a celui de la Bucuresti. “Mi-a spus ca, la un moment dat, a fost in Romania. Eu i-am multumit pentru tot ceea ce a facut pentru ca democratia si libertatea sa revina la locul lor firesc si in Europa Centrala si de Est si implicit si in Romania”, a adaugat ambasadorul.

Camera Lorzilor se reuneste, astazi, pentru a dezbate o motiune omagiala, initiata de Guvern. Carti de condoleante au fost deschise in oraselul natal al fostului premier si in circumscriptia sa electorala din Londra.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie se pregateste sa-i aduca un ultim omagiu "Doamnei de Fier", Margaret Thatcher