Antena Meniu Search
x

"Doamna de Fier" a Marii Britanii, Margaret Thatcher, va fi incinerata

Britanicii isi iau ramas bun de la Doamna de Fier. Margaret Thatcher va fi incinerata dupa o ceremonie funebra cu onoruri militare, la catedrala St. Paul din Londra.

Vezi și

Drumul lui Margaret Thatcher continua acum doar in cartile de istorie. Prima femeie premier din istoria Marii Britanii a murit in somn, la 87 de ani, in urma unui atac cerebral, potrivit unui comunicat al familiei.

Moartea lui Margaret Thatcher a intristat cetatenii Regatului Unit, dar si politicienii, indiferent de culoarea partidului din care fac parte. Mesajele de condoleante au sosit dinspre intreaga lume. Regina Marii Britanii, Elisabeta a Doua, s-a declarat intristata la aflarea vestii si a transmis condoleante familiei intr-un mesaj privat.

Am pierdut astazi un mare Premier, un mare lider, un mare cetatean britanic. Margaret Thatcher nu doar a condus tara noastra, ea a si salvat tara noastra”, a declarat David Cameron, actualul prin ministru al Marii Britanii.

A fost o mare personalitate, o uriasa personalitate, care a influentat nu doar tara noastra, ci intreaga lume, si a fost, pe buna dreptate, admirata”, a spus Tony Blair, premierl al Regatului Unit intre 1997 si 2007.

Din tot secolul XX, nu vad un alt prim-ministru din vreme de pace care va avea un renume mai inalt decat al sau”, a declarat John Major, cel care a detinut aceeasi functie precum “Doamna de Fier”, intre anii 1990 si 1997.

Omagiile au venit si din strainatate, de la politicieni de toate orientarile.

Am cunoscut-o personal si mi-a facut intotdeauna o impresie foarte puternica”, a spus presedintele rus, Vladimir Putin, in timp ce fostul presedinte francez Valéry Giscard d'Estaing a declarat ca “Avea o vointa de nezdruncinat, un caracter de neinvins. De aceea a si fost supranumita ‘Doamna de Fier’ ”.

Intr-adevar, in 11 ani ca sef al Guvernului, Margaret Thatcher nu a cunoscut jumatatile de masura. Nici cand britanicii au iesit in strada impotriva sa si a fost tinta unei tentative de asasinat, nu a facut un pas inapoi.

Asa si-a castigat renumele Doamna de Fier - pentru masurile economice dure si rezistenta la critici de orice fel. A fost, in acelasi timp, cel mai apreciat si cel mai criticat politician de dupa Winston Churchill. Ea ramane contestata si dupa moarte: pe fondul omagiilor aproape unanime, cei care considera ca au suferit de pe urma politicii sale nu si-au ascuns bucuria ci chiar au manifestat-o zgomotos.

Fiica de bacan, Margaret Thatcher a avut un traseu de invidiat. A fost avocat, parlamentar conservator, ministru al educatiei si lider al Partidului Conservator. In aceasta calitate a vizitat Romania si s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu, in 1975. In 1979 a devenit prima femeie premier din istoria Marii Britanii. Intr-o filmare din 29 decembrie 1989, felicita Romania pentru prabusirea regimului Ceausescu.

S-a retras din politica in 1992, tradata de colegii de partid. Cei mai buni prieteni i-a avut peste Ocean - cuplul prezidential Ronald si Nancy Reagan. Fosta Prima Doamna a SUA i-a organizat si petrecerea de 70 de ani. Printre oaspeti, si cantareata Margareta Paslaru.

Downing Street declara ca Margaret Thatcher va fi inmormantata cu onoruri militare, la catedrala Saint-Paul. In semn de respect, drapelele institutiilor publice si administrative au fost coborate in berna.

Doamna de Fier pana la capat, Margaret Thatcher si-a alcatuit chiar ea programul ceremoniei funebre, in urma cu 2 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Doamna de Fier" a Marii Britanii, Margaret Thatcher, va fi incinerata