Antena Meniu Search
x

Marş pentru independenţa Cataloniei

Peste un milion 400.000 de oameni au ieşit pe străzile Barcelonei cu ocazia zilei tradiţionale a Cataloniei. Manifestanţii şi-au exprimat hotărârea de a trăi într-un stat catalan independent

Vezi și

Peste un milion 400.000 de oameni au ieşit pe străzile Barcelonei cu ocazia zilei tradiţionale a Cataloniei. Manifestanţii şi-au exprimat hotărârea de a trăi într-un stat catalan independent

În Catalonia au loc, peste două săptămâni, alegeri regionale, pe care adepţii independenţei vor să le prefacă într-un referendum asupra despărţirii de Spania. 

Marile bulevarde ale Barcelonei s-au umplut din nou de oameni entuziasmaţi, purtând drapele catalane. Ziua naţională, "Diada", comemorează cucerirea oraşului de către armata spaniolă, în 1714. Sărbătoarea ar trebui, deci, să fie dedicată mai degrabă reculegerii dar, în ultimii ani, a devenit o ocazie de afirmare a dorinţei de independenţă.

Catalonia beneficiază de un statut de autonomie extinsă în cadrul regatului spaniol. Dar guvernul regional şi mai multe partide locale, atât de centru-dreapta cât şi de stânga, cred că economia şi societatea Cataloniei ar duce-o mai bine într-o republică independentă.

Guvernul catalan a dorit să organizeze un referendum asupra independenţei, dar Curtea Supremă spaniolă l-a interzis. Iar şeful guvernului de la Madrid a afirmat că într-o asemenea problemă trebuie să se pronunţe toţi cetăţenii Spaniei. Conducerea de la Barcelona nu renunţă la intenţia sa şi a format, pentru alegerile regionale de la 27 septembrie, o amplă coaliţie a partidelor care susţin independenţa. Coaliţia promite separarea de Spania în cel mult 18 luni, dacă va obţine o majoritate consistentă în parlamentul regional. Deocamdată, sondajele îi acordă doar o victorie la limită dar, până la alegeri, catalanii pot visa la independenţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Marş pentru independenţa Cataloniei