Antena Meniu Search
x

Masacrul de Florii are tot mai multe victime. Bilanţul deceselor după atacurile de la cele două biserici din Egipt a ajuns la 47 de morţi

Sărbătoarea Floriilor a fost însângerată în Egipt. Cel puţin 47 de oameni au murit în două biserici ale comunităţii copte, în urma unor atentate revendicate de Statul Islamic. Peste o sută de persoane sunt rănite.

Vezi și

Sărbătoarea Floriilor a fost însângerată în Egipt. Cel puţin 47 de oameni au murit în două biserici ale comunităţii copte, în urma unor atentate revendicate de Statul Islamic. Peste o sută de persoane sunt rănite.

Prima deflagraţie a întrerupt brutal slujba de Florii, transmisă în direct de un post de televiziune, dintr-un oraş situat la nord de Cairo. Plasată sub o strană din biserică, bomba a făcut zeci de victime printre credincioşi. Imaginile filmate îndată după explozie surprind haosul şi disperarea din lăcaşul de cult.

La scurt timp, teroarea a pus stăpânire şi pe Alexandria. Un atacator sinucigaş şi-a detonat bomba chiar în faţa catedralei Sf. Marcu. Momentul a fost înregistrat de camere de supraveghere.

Teroristul a încercat să intre în biserică, unde slujba era oficiată chiar de patriarhul Tawadros al doilea. Dar poliţiştii l-au trimis la un punct de control şi atunci a declanşat dispozitivul exploziv.

Dacă atacatorul ar fi ajuns în biserică, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Creştinii egipteni, care sunt, tot mai des, ţinta atacurilor şi persecuţiilor acuză autorităţile că au neglijat măsurile de securitate.

Printre cei care s-au adunat la bisericile atacate, pentru a-i plânge pe cei ucişi, nu s-au aflat doar creştini, ci şi musulmani.

Atentatele, produse cu doar două săptămâni înaintea vizitei Papei în Egipt, au fost revendicate de Statul Islamic. Preşedintele Egiptului a decretat stare de urgenţă pe termen de trei luni şi a ordonat armatei să asigure, alături de poliţie, paza lăcaşurilor creştine.  

Minoritatea ortodoxă coptă reprezintă 10 la sută din populaţia Egiptului. Bisericile sale au fost atacate, în nenumărate rânduri, de fanaticii islamişti, mai ales după revoluţia care l-a înlăturat pe Hosni Mubarak. Deşi Guvernul promite că-i va apăra, creştinii se întreabă dacă mai au un viitor în ţara în care strămoşii lor au trăit încă din vremurile biblice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Masacrul de Florii are tot mai multe victime. Bilanţul deceselor după atacurile de la cele două biserici din Egipt a ajuns la 47 de morţi