Antena Meniu Search
x

MAYA ANGELOU, o viaţă neobişnuită plină de neprevăzut! Citate celebre

MAYA ANGELOU a fost poetă şi activistă americană pentru drepturi civile. Totuşi, mai presus de toate a fost o femeie puternică cu o viaţă excepţională ce a impresionat o lume întreagă.

 MAYA ANGELOU a fost poetă şi activistă americană pentru drepturi civile. Totuşi, mai presus de toate a fost o femeie puternică cu o viaţă excepţională ce a impresionat o lume întreagă.

La doar 14 ani s-a făcut remarcată după ce a devenit prima femeie afro-americană conductor de troleibuz. Mai târziu ea devine şi una dintre primele femei regizor de culoare. Dar activităţile ei nu s-au oprit aici. Ea a fost poetă, scriitoare, actriţă şi autoare de piese de teatru.

Mai mult, ea a fost o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite. A predat la Wake Forest University in Winston-Salem, Carolina de Nord şi îi număra printre prietenii apropiaţi pe Martin Luther King Jr. şi pe Oprah Winfrey.

Dar viaţa ei nu a fost deloc uşoară în copilărie. S-a născut pe 4 aprilie 1928 în oraşul Saint-Louis din statul Missouri într-o familie cu posibilităţi financiare reduse. Aşa că, Maya Angelou a fost trimisă la bunicii din partea tatălui, în oraşul Stamps din statul Arkansas.

La vârsta de şapte ani, a revenit, însoţită de fratele ei, la Saint-Louis, în casa mamei lor, Vivian Baxter. A fost violată de un prieten al mamei sale. După proces, a refuzat să mai vorbească şi s-a întors în Stamps la bunica ei.

Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, Maya Angelou a lucrat ca bucătăreasă, dansatoare şi cântăreaţă în California, unde a şi născut un fiu, Guy. Cu puţin timp înainte să împlinească 30 de ani s-a mutat la New York, în cartierul Harlem.

Printre operele sale autobiografice, care au făcut-o celebră se numără: I Know Why the Caged Bird Sings" (1969) şi "All God's Children Need Traveling Shoes" (1986). Volumul ei de poezii "Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die" (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer.

Citate celebre:

- Este timpul ca părinţii să-şi înveţe de timpuriu copiii că tocmai diversitatea înseamnă frumuseţe şi putere.

- Dacă nu îţi place ceva, schimbă acel ceva. Dacă nu poţi schimba acel ceva atunci schimbă-ţi atitudinea. Nu te plânge.

- Gelozia într-o relaţie e ca sarea în bucate. Puţin poate da savoare mâncării, când e prea mult strică plăcerea dea mânca şi în unele împrejurări îţi poate ameninţa viaţa.

- Dacă nu îţi place un lucru, schimbă-l, dacă nu poţi să-l schimbi, schimbă-ţi atitudinea, nu te plânge.

- Dacă vei reuşi să-ţi pese şi de alţii în afară de tine, vei avea success.

- Dacă pierdem dragostea şi respectul de sine unii faţă de alţii, într-un final aşa vom muri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » MAYA ANGELOU, o viaţă neobişnuită plină de neprevăzut! Citate celebre