Antena Meniu Search
x

Turcia: Medicii si inginerii ies in strada in semn de protest

Medicii, inginerii si o parte din functionarii publici din Turcia ies azi in strada, in semn de protest fata de represiunea brutala a manifestantilor din Ankara si Istanbul

Vezi și

Toti protestatarii vor fi tratati de acum inainte ca niste teroristi, a anuntat premierul Erogan inainte de a comanda evacuarea brutala a celor adunati in Piata Taksim si parcul Ghezi.

Goniti din piataTaksim, protestatarii s-au regrupat pe strazile orasului. Cu gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri de apa, politia a facut tot posibilul sa ii disperseze, dar tinerii au format baricade in fata blindatelor.

Cu doar cateva ore inainte, in timpul unui miting al sustinatorilor puterii, premierul Erdogan s-a declarat hotarat sa puna capat protestelor. Dar furia oamenilor a crescut si ea, mai ales dupa ce unul dintre manifestanti a fost ucis in bataie de politisti. “Ii cunoastem prea bine pe cei care vor sa ingenuncheze vointa poporului , ii stim foarte bine! Nu le vom lasa cale libera celor aflati in cautare de oportunitati de a urca la putere, altele decat alegerile libere. Nu le vom oferi aceasta sansa”, a declarat prim-ministrul turc.

Doua dintre cele mai mari confederatii sindicale au intrat in greva timp de 24 de ore. Doar in Ankara, peste o suta de oameni au fost retinuti si dusi cu autobuze la sectiile de politie dupa ce s-au adunat in fata ambasadei Statelor Unite.

Protestele au inceput pe 31 mai dupa ce politia a intervenit violent impotriva unor activisti. Oamenii protestau pasnic impotriva planurilor guvernului de a darama copacii din Parcul Gezi si baracile datand din vremea otomanilor. Protestele au degenerat in scurt timp in lupte de strada. Patru oameni au murit si peste 5.000 au fost raniti in timpul confruntarilor dintre cele doua tabere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Turcia: Medicii si inginerii ies in strada in semn de protest