Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Metropola în care milionarii au ajuns să-şi vândă locuinţele de lux la preţuri de nimic din cauza datoriilor

Unele dintre familiile bogate din Hong Kong, afectate de prăbușirea pieței imobiliare, au fost nevoite să-şi vândă locuințele de lux și alte proprietăți, la preţuri derizorii, pentru a-şi achita datoriile, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 17.08.2024 , 15:57

Metropola în care milionarii au ajuns să-şi vândă locuinţele de lux la preţuri de nimic din cauza datoriilor
Metropola în care milionarii au ajuns să-şi vândă locuinţele de lux la preţuri de nimic din cauza datoriilor - Shutterstock

Într-o singură lună, o familie împovărată de datorii a vândut șapte proprietăți pentru 250 de milioane de dolari în prestigiosul cartier Peak, unele dintre acestea fiind vândute la prețuri semnificativ reduse. În aprilie, o altă familie și-a vândut partea din clădirea AIA Central, înregistrând o pierdere de 20 de milioane de dolari. 

În sectorul rezidențial, aproximativ 75% din tranzacțiile de proprietăți de lux – cele evaluate la peste 10 milioane de dolari fiecare – au fost făcute de proprietari presaţi de problemele financiare, conform datelor de la CBRE Group Inc. Aceste vânzări pun presiuni suplimentare pe piața imobiliară din Hong Kong, care se află într-o spirală descendentă în ultimii ani, pe măsură ce centrul financiar își pierde strălucirea.

Deși proprietarii nu dezvăluie de obicei motivele din spatele tranzacțiilor lor, unii se confruntă cu presiuni financiare uriaşe, pe măsură ce economia Chinei încetinește, ratele dobânzilor rămân ridicate și valorile proprietăților scad.

Articolul continuă după reclamă

„Au avut loc schimbări semnificative, deoarece în ultimii 15 ani, proprietarii nu s-au grăbit să vândă”, a declarat Reeves Yan, șeful piețelor de capital la CBRE Hong Kong. Vilele erau de obicei vândute doar de dezvoltatori, a adăugat el. „Dar acum, mulți proprietari mici sau mijlocii vând pentru că sunt presaţi de problemele financiare.”

Pe acelaşi subiect

Cel mai proeminent exemplu este familia Ho. Condus de Ho Shung Pun, directorul firmei de investiţii imobiliare Kowloon Investment Co. Ho a obținut un împrumut de 205 milioane de dolari de la Gaw Capital anul trecut, garantat de șapte reședințe de lux, potrivit unor surse familiare cu situația. Patru dintre aceste proprietăți, situate pe Plantation Road 46, au fost vândute pentru 1,1 miliarde de dolari HK (141 milioane de dolari) în iulie, la jumătate din prețul de vârf al pieței, conform Savills Plc, care a intermediat tranzacția.

Probleme pentru miliardarii din Hong Kong

Celelalte trei vile, situate pe Peak Road, au fost ulterior vândute pentru 110 milioane de dolari, conform presei locale. În plus, Ho și nepotul său, Ho Sai Wing, au împrumutat 85 de milioane de dolari HK de la X8 Finance, la o rată a dobânzii de 29% pentru prima tranșă și aproximativ 18% pentru restul, conform documentelor publice. Familia a folosit, de asemenea, o proprietate rezidențială din Happy Valley pentru a împrumuta 200 de milioane de dolari HK de la UOB Kay Hian Credit Pte., o instituție legată de United Overseas Bank Ltd. din Singapore.

„Unii proprietari au fost încurajați de bănci să obțină credite suplimentare pentru proprietățile lor deja ipotecate, când ratele dobânzilor erau scăzute acum câțiva ani”, explică Raymond Ho, director executiv al piețelor de capital la Jones Lang LaSalle Inc. din Hong Kong. „Acum, acești proprietari se confruntă cu impactul dublu al unei corecții a prețurilor imobiliare și al ratelor ridicate ale dobânzilor.”

În cazul vânzărilor de vile, cumpărătorii sunt de obicei persoane cu venituri ridicate care caută oportunități în situații dificile, la prețuri semnificativ reduse, conform agenților imobiliari. Aceștia includ și chinezi de pe continent, care au realizat unele dintre cele mai mari tranzacții din Hong Kong în acest an. Mai multe familii ar putea să își vândă proprietățile în acest an, deoarece Rezerva Federală a SUA nu se grăbește să reducă ratele dobânzilor, a spus Yan de la CBRE. Aceasta înseamnă că proprietarii ar putea avea de-a face cu rate ale dobânzilor de peste 5%, mai mari decât randamentul tipic al chiriei din oraș, de 3%. Ratele dobânzilor din Hong Kong urmează evoluția celor din SUA, din cauza parității monedei locale cu dolarul american.

„Vă puteți imagina că, dacă această situație se prelungește, din ce în ce mai mulți proprietari vor întâmpina dificultăți”, a spus Yan de la CBRE. „Unii dintre ei ar putea să nu-și poată plăti dobânzile, să aibă probleme de lichiditate și să fie forțați să își vândă proprietățile.”

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Metropola în care milionarii au ajuns să-şi vândă locuinţele de lux la preţuri de nimic din cauza datoriilor