Antena Meniu Search
x

"Mi-au spart seiful!" Ce se ascunde în spatele raidului făcut de FBI la casa din Florida a lui Donald Trump

FBI-ul a făcut un "raid" la complexul Mar-a-Lago al fostului preşedinte american, Donald Trump din Palm Beach, Florida. Potrivit Reuters, fiul său Eric a recunoscut că percheziţia face parte dintr-o investigație privind scoaterea unor documente oficiale prezidenţiale de la Casa Albă şi aducerea lor în Florida. Momentul vine în contextul în care Donald Trump se pregăteşte pentru a candida din nou la funcţia de preşedinte.

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 14:44

"Mi-au spart seiful!"Ce se ascunde în spatele raidului făcut de FBI la casa din Florida a lui Donald Trump.
"Mi-au spart seiful!"Ce se ascunde în spatele raidului făcut de FBI la casa din Florida a lui Donald Trump. - Profimedia

Perchezițiile fără precedent ale unei locuinței care aparţine unui fost președinte american reprezintă o escaladare importantă în ancheta documentelor prezidenţiale scoase de la Casa Albă, una dintre numeroasele anchete cu care se confruntă Trump, scrie Reuters

Departamentul de Justiție al SUA a refuzat să comenteze parcheziţia pe care Trump a numit-o într-un comunicat de presă un "raid" care a implicat "un grup mare de agenți FBI”. "Chiar mi-au spart seiful!", s-a indignat Trump, care nu se afla acolo. Şi FBI-ul a refuzat să comenteze, relatează Reuters. 

Eric Trump a declarat pentru Fox News că percheziţia a vizat cutii cu documente pe care Trump le-a adus cu el de la Casa Albă și susţine că tatăl său cooperează cu Arhivele Naționale în această privință de luni de zile. O sursă a confirmat pentru Reuters că raidul este legat de scoaterea unor documente prezidenţiale oficiale de la Casa Albă.

"Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI", a declarat Donald Trump într-un comunicat, pretinzând că este supus unei "persecuţii politice". "După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată. Chiar mi-au spart seiful!", a s-a revoltat Trump. 

Pe acelaşi subiect

Trump nu era prezent în momentul percheziţiilor, se afla la New York, potrivit Fox News care a publicat o fotografie cu fostul preşedinte părăsind Trump Tower. Trump s-a mutat în Palm Beach după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, dar îşi petrece verile la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey. Mar-a-Lago se închide de obicei pe timp de vară.

Ce se află în spatele percheziţiilor de la reşedinţa lui Donald Trump

O lege federală americană prevede păstrarea documentelor precum notificări, scrisori, notițe, e-mailuri, faxuri și alte mesaje scrise legate de îndatoririle oficiale ale unui președinte, scrie Reuters. Percheziționarea unei locuințe private trebuie să fie aprobată de un judecător, după ce s-a dovedit că percheziția este justificată. Trebuie aprobată şi de directorul FBI Christopher Wray, numit de Trump, și de șeful său, procurorul general Merrick Garland, care a fost numit de succesorul și rivalul lui Trump, președintele Joe Biden.

Susținătorii lui Biden l-au criticat pe procurorul general Garland pentru că a fost prea precaut în investigarea lui Trump cu privire la acuzaţia de răsturnare a alegerilor din 2020. Un oficial de la Casa Albă a spus că Biden nu a fost notificat în prealabil cu privire la percheziţia de la Mar-a-Lago și că a trimis întrebări Departamentului de Justiție.

"Ca să fie clar, procurorul general a trebuit să autorizeze asta”, a declarat pentru Reuters Phillip Halpern, un fost procuror federal specializat în cazuri de corupție, adăugând că trebuie să fie implicați și directorul FBI Wray și o mulțime de procurori. "Aceasta este o afacere cât se poate de mare și... fiecare persoană din lanț trebuia să o autorizeze”, a spus Halpern. Susținătorii lui Trump i-au acuzat pe democrați că s-au folosit de birocrația federală pentru a-l ataca pe Trump, chiar dacă Biden a încercat să se distanțeze de Departamentul de Justiție.

În luna februarie, David Ferriero, un oficial de la Arhivele Naționale le-a spus parlamentarilor americani că Administrația Națională a Arhivelor i-a cerut lui Trump pe tot parcursul anului 2021 să returneze 15 cutii cu documente luate de la Casa Albă şi duse în Florida. În cele din urmă, Trump le-a returnat în ianuarie 2022. La acea vreme, Arhivele Naționale făceau încă un inventar, dar angajaţii au remarcat că unele dintre cutii conțineau articole "marcate ca informații clasificate de securitate națională".

Trump a confirmat că a fost de acord să înapoieze anumite documente şi că este "un proces obișnuit și de rutină”. El a mai susținut că Arhivele Naţionale "nu au găsit nimic”. Departamentul de Justiție a lansat o investigație cu privire la documentele aduse de la Casa Albă în Florida.

Lara Trump, nora fostului președinte, a spus că Trump a luat documente pe care era autorizat legal să le ia. "Îi place foarte mult să salveze lucruri precum tăieturi din ziare, decupaje de reviste, fotografii, documente pe care avea toată autoritatea să le ia de la Casa Albă”, a declarat Lara Trump pentru Fox News.

Potrivit Reuters, câteva zeci de susținători ai lui Trump, printre care unul cu un carton pe care scria "Fake News este CNN”, s-au adunat luni lângă Mar-a-Lago, după percheziţiile FBI. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Mi-au spart seiful!" Ce se ascunde în spatele raidului făcut de FBI la casa din Florida a lui Donald Trump