Antena Meniu Search
x

Mica Românie din munții canadieni

La peste şapte mii de kilometri depărtare, în inima Canadei, se află Mica Românie. Un loc cu munţi, păduri şi lacuri. Aproape ca acasă. Acolo, românii muncesc şi trăiesc împreună

Vezi și

La peste şapte mii de kilometri depărtare, în inima Canadei, se află Mica Românie. Un loc cu munţi, păduri şi lacuri. Aproape ca acasă. Acolo, românii muncesc şi trăiesc împreună

Iar dorul de casă parcă se mai alină. A fost visul lui Nicu Docmanov, un român plecat de mic copil în Canada. Împreună cu viitoarea sa soţie a dezvoltat o afacere pentru fraţii săi, născuţi între Carpaţi.

Morin Heights, Quebec. Canada. La 7.287 de kilometri de Bucureşti. Aici, la periferia staţiunii montane se întinde, pe 200 de hectare, Mica Românie. Altfel spus, visul unui român. Nicu Docmanov.

Nicu a crescut numai până la 11 ani în România. Apoi, familia sa a emigrat în Canada. Dar nu şi-a uitat, niciodată, rădăcinile.

Şi asta a făcut. Împreună cu viitoarea sa soţie, Ramona, a pus bazele unei afaceri cu şi pentru români. Au cumpărat o bucată de pământ de 200 de hectare. Au construit drumuri, au parcelat-o şi au vândut terenurile. Numai la români. 15 familii vor să se mute în zonă. În cabane solide, de munte. A lui Cornel, proprietarul unei firme de instalaţii, e deja gata.

Tocmai de aceea, Nicu angajează doar români. Vrea să le dea o şansă. Să-i ajute. În oraş, are o fabrică unde se prepară cârnaţi şi mezeluri, după reţete tradiţionale româneşti. Aşa, dorul de casă parcă e mai uşor de suportat. Iar comunitatea românească din inima munţilor canadieni prosperă.

Pentru români şi România vor bate de 1 decembrie inimile celor doi soţi. Pentru ţara pe care n-au uitat-o. Şi pentru poporul pe care, chiar şi la şapte mii de kilometri depărtare, îl iubesc şi îl ajută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mica Românie din munții canadieni