Antena Meniu Search
x

Video "Mica Sirenă" din Danemarca, vandalizată. La baza statuii a fost pictat steagul Rusiei. GALERIE FOTO

Celebra statuie "Mica Sirenă" din Danemarca a fost vandalizată. Nu se ştie cine a pictat un steag rusesc la baza ei, dar poliţia a deschis o anchetă. Statuia este o atracție turistică populară în Copenhaga. Autorităţile au început imediat să o cureţe, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 21:37

Vezi și

Statuia de bronz, de 175 kg,  veche de 110 ani o înfățișează pe Mica Sirenă din povestea cu același nume a autorului danez Hans Christian Andersen. Statuia care atrage anual mii de turişti este așezată pe o stâncă lângă o zonă de promenadă de la malul mării. 

Autorităţile nu ştiu cine a pictat dungile albe, albastre și roșii ale drapelului rus pe partea din față a pietrei pe care stă Mica Sirenă, dar au început imediat să o spele şi au deschis o anchetă. Gestul este considerat un semn de sprijin pentru Moscova în războiul din Ucraina. Danemarca este un critic puternic al Rusiei şi împreună cu alte state occidentale a susţinut Ucraina după ce Moscova a invadat ţara în urmă cu un an. 

Statuia, realizată de Edvard Eriksen şi amplasată în portul Langelinie din Copenhaga, a fost vandalizată de mai multe ori. În 1964 a fost furat capul sirenei, iar în 1984 i-a fost tăiat un braţ. În 1998, vandalii au lăsat-o din nou fără cap, care a fost ulterior returnat. În 2003 statuia a fost aruncată în aer iar în 2020 cineva a scris pe ea "peşte rasist", potrivit The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » "Mica Sirenă" din Danemarca, vandalizată. La baza statuii a fost pictat steagul Rusiei. GALERIE FOTO