Antena Meniu Search
x

Misiunea Artemis: capusula Orion a parcurs 430.000 km in 13 zile, un nou record

Capsula Orion a NASA a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă în jurul Lunii. Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km distanță față de Pământ, cea mai mare distanţă parcursă până acum de o navă spaţială proiectată pentru a transporta oameni, relatează BBC.

De Redactia Observator la 29.11.2022, 09:01

Nava nu are echipaj cu această ocazie, dar dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauţii vor fi prezenţi la următoarea misiune, peste doi ani. NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion.  Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa lunară după o pauză de 50 de ani. Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii.

„Puntul de la jumătatea drumului ne oferă o oportunitate de a face un pas în spate și a ne uita la care sunt marjele noastre și unde am putea lucra mai mult pentru a reduce riscul și pentru a înțelege performanța navei spațiale pentru zborul cu echipaj, la următoarea misiune”, a spus Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis al NASA.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârșitul anului 2024

Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida pe 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile, menită să se asigure că este sigur să transporte astronauți. Orion este propulsat prin spațiu de un modul de servicii furnizat de Agenția Spațială Europeană (Esa). Nava spațială urmează să aterizeze în Oceanul Pacific, lângă San Diego, în California, pe 11 decembrie.

Prima misiune Artemis cu echipaj este programată în prezent pentru sfârșitul anului 2024. Un zbor Orion care ar duce, de asemenea, astronauți pe Lună, ar putea avea loc încă din 2025 sau 2026.

„Desigur, Artemis se bazează pe Apollo. Artemis deschide calea pentru a trăi și a lucra în spațiu, pentru a inventa, pentru a crea și, în cele din urmă, pentru a duce oamenii pe Marte”, a spus administratorul NASA Bill Nelson. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Misiunea Artemis: capusula Orion a parcurs 430.000 km in 13 zile, un nou record