Antena Meniu Search
x

Moartea misterioasă a adjunctului lui Valeri Zalujnîi, chiar de ziua lui. A scos cuiul unei grenade pe care o credea de jucărie, susţine SBU

Război în Ucraina. Moartea misterioasă a maiorului Gennadiy Chastiakov, adjunctul lui Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al armatei ucrainene. Poliția ucraineană a stabilit că bărbatul care a împlinit luni 39 de ani, a detonat accidental o grenadă activă, primită cadou. Presa ucraineană a sugerat că este posibil un asasinat, dar ministerul de Interne a respins rapid ideea, numind evenimentul un "accident tragic". 

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 15:07

Moartea misterioasă a adjunctului lui Valeri Zalujnîi. A fost asasinat sau un accident tragic?
Moartea misterioasă a adjunctului lui Valeri Zalujnîi. A fost asasinat sau un accident tragic? - pravda.ua

Vestea morţii lui Gennadiy Chastiakov, un consilier apropiat al lui Valeri Zalujnîi, a fost anunţată chiar de comandantului şef al armatei ucrainene. A fost ucis luni 6 noiembrie într-o localitate de lângă Kiev, în explozia unui obiect primit cadou de ziua lui. În timp ce Valeri Zalujnîi vorbeşte de un un dispozitiv exploziv, Ministerul ucrainean de Interne a prezentat scenariul unor grenade primite cadou şi pe care le-ar fi declanşat, neştiind că sunt reale. 

Cum a murit Gennadiy Chastiakov

"În circumstanţe tragice, asistentul şi prietenul meu apropiat, maiorul Gennadiy Chastiakov, a fost ucis (...) de ziua lui", este mesajul postat pe Telegram de Valeri Zalujnîi. "Un dispozitiv exploziv a explodat într-unul dintre cadourile sale", a precizat el, fără a face publice mai multe detalii, anunţând deschiderea unei "anchete preliminare". "Cauzele şi circumstanţele vor fi stabilite în cursul anchetei", a adăugat el.

Moartea lui Ghennadii Ceastiakov este "o pierdere grea pentru forţele armate ucrainene şi pentru mine personal", şi-a exprimat Zalujnîi regretul şi într-un comunicat publicat pe Instagram. Soția lui Chastyakov a spus că grenada care a explodat în mâinile soțului ei se afla într-o pungă de cadouri pe care acesta a adus-o acasă, alături de o sticlă de alcool.

Pe acelaşi subiect

Inițial, poliția ucraineană a transmis că un militar ucrainean, în vârstă de 39 de ani, a murit într-un complex rezidențial de la periferia Kievului, în urma detonării unei grenade, iar fiul bărbatului a fost rănit grav.  Poliţia a anunţat deschiderea unui dosar pentru manipularea neglijentă a muniției.

Ulterior, Ministerul Ucrainean de Interne a oferit detalii noi. Susţine că maiorul Gennadiy Chastiakov s-a întors luni acasă cu mai multe cadouri primite de la colegi cu ocazia zilei de naștere. La un moment dat, ar fi deschis o cutie în care se aflau grenade de tip DM5, pe care le-a arătat fiului său. Băiatul ar fi luat o grenadă în mână și ar fi răsucit cuiul, moment în care maiorul a luat el muniția, a scos cuiul și grenada a explodat.

Polițiștii l-au identificat pe militarul care i-a făcut cadou grenadele lui Chastiakov. Acesta le-a declarat anchetatorilor că l-a avertizat pe maior de autenticitatea grenadelor, scrie Ukrainska Pravda. Numele său de familie nu a fost dezvăluit oficial. Pe 6 noiembrie, biroul său a fost percheziționat iar anchetatorii au mai găsit două grenade neexplodate. Alte cinci erau în locuinţa lui Chastiakov. 

"Persoana care i-a făcut cadoul a mărturisit. El a avertizat că grenadele sunt reale. Probabil că decedatul nu a crezut această informație" a declarat la Radio Europa Liberă, Mariana Reva, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. Deşi ministerul de interne înaintează versiunea că Chastiakov nu a crezut că este o muniţie reală, Ukrainska Pravda menţionează că Chastyakov a absolvit Academia Militară din Odesa și știa exact cum să manevreze o grenadă.

A fost un asasinat?

Jurnalistul ucrainean Andrei Tsaplienko prezintă o altă versiune. El relatează, citând surse judiciare, că grenadele ar fi făcut parte dintr-un "set cadou" oferit de un anume colonel Timchenko care ar fi mărturisit că a pus într-o cutie de lemn o sticlă de whisky Black Label și 6 grenade.  

"Este greu să te surprind, așa că îți dau grenade de luptă și o sticlă de whisky bun" i-ar fi spus acesta lui Chastiakov.  Adjunctul lui Zalujnîi ar fi crezut că este o glumă și că grenadele nu erau reale, ci erau pahare, în formă de grenadă. Acelaşi Timchenko se apără spunând că l-a avertizat pe sărbătorit că grenadele sunt militare. Nu este este clar cum putea fi confundată o grenadă de luptă cu o figurină, atrage atenţia şi publicaţia ucraineană Strana.

Potrivit sursei citate, susținătorii fostului președinte Petro Poroșenko, sugerează o legătură între moartea lui Gennadiy Chastiakov și zvonurile despre un conflict între Valeri Zalujnîi și Volodimir Zelenski, variantă răspândită şi de bloggerii militari ruşi şi alte canale de propagandă ale Moscovei. 

O sursă din cadrul Serviciilor de Securitate Ucrainene (SBU) a declarat pentru Kyiv Post că este vorba de o tragedie şi nu este luată în calcul o tentativă de asasinat orchestrată de ruşi.

"Evident, Chastiakov a luat-o ca pe o glumă. A luat copiii de la școală și a început să aranjeze cadourile cu ei. S-a gândit că în cutie nu se află grenade de luptă, ci pahare sub formă de grenadă. 99,9 la sută, acesta este un caz tragic. I s-au dat grenade de luptă de ziua lui, dintre care una a detonat din cauza manipulării neglijente. Investigația este în desfășurare, dar în acest moment nu există niciun motiv să vorbim nici despre o tentativă rusească (n.r. de asasinat."

Atentatele care îi vizează pe liderii ucraineni sunt relativ rare de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, în timp ce mai mulţi responsabili ruşi de ocupaţie şi susţinători ai ruşilor au fost vizaţi de atacuri, în special cu bombă, notează AFP.

În aprilie anul trecut, un celebru blogger militar rus cunoscut sub numele de Vladlen Tatarskii a fost ucis în explozia unei statui primite cadou la Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei. De asemenea, în august 2022 a murit în explozia maşinii sale Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, un susţinător vocal al invaziei ruse în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Moartea misterioasă a adjunctului lui Valeri Zalujnîi, chiar de ziua lui. A scos cuiul unei grenade pe care o credea de jucărie, susţine SBU