Antena Meniu Search
x

Galerie foto Momentul exploziei barajului Kakhovka, detectat de sateliții americani înainte ca structura să se prăbușească - NYT

Un înalt oficial al administrației Biden susține că sateliții spion ai SUA au detectat explozia de la barajul Kakhovka chiar înainte ca acesta să se prăbușească, dar analiștii americani încă nu știu cine a provocat distrugerea barajului sau cum s-a întâmplat exact acest lucru. Oficialul a spus că sateliții echipați cu senzori infraroșu au detectat o semnătură de căldură care indica o explozie majoră chiar înainte ca barajul să se prăbușească, conform New York Times.

de Redactia Observator

la 10.06.2023, 12:55

Analiștii agențiilor americane suspectează că Rusia se afla în spatele distrugerii barajului, a declarat oficialul administrației Biden. Dar el a adăugat că agențiile de spionaj din SUA încă nu au dovezi solide despre cine a fost responsabil.

Datele seismice culese de observatorul NORSAR din Norvegia au susținut, de asemenea, teoria că a avut loc o explozie mare în apropierea barajului Kakhovka, marți, la ora locală 2:54, când structura s-a prăbușit. NORSAR a declarat într-o declarație că semnalele capturate de la o stație aflată la 385 de mile distanță de baraj arată indicații clare ale unei explozii.

Experții în inginerie și muniții au spus că o explozie deliberată în interiorul barajului Kakhovka a provocat cel mai probabil prăbușirea structurii. Ei au adăugat că eșecul structural sau un atac din afara barajului sunt posibile, dar reprezintă explicații mai puțin plauzibile.

Primele indicii sugerează că rușii au distrus barajul

Oficialul nu a exclus posibilitatea ca deteriorarea prealabilă a barajului sau creșterea presiunii apei să fi contribuit la prăbușire, dar oficialii americani cred că explozia, indiferent dacă a avut loc în mod deliberat sau accidental, a fost declanșatorul probabil.

Una din agențilea de informații a Ucrainei, SBU, spune că continuă să strângă dovezi care să susțină afirmația că Rusia a distrus barajul. Vineri, această instituție a lansat o înregistrare audio, tradusă în engleză, care susținea că este între doi soldați ruși și era o dovadă că forțele ruse au orchestrat distrugerea barajului. Unul dintre vorbitorii de la apelul telefonic spune că forțele ucrainene nu au provocat distrugerea. "A fost grupul nostru de sabotaj," ar spune unul dintre cei interceptați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Momentul exploziei barajului Kakhovka, detectat de sateliții americani înainte ca structura să se prăbușească - NYT