Antena Meniu Search
x

Ucraina: Morții jefuiți, anchetatorii amenințați

Noi convorbiri interceptate arată că rebelii pro-ruşi capturaseră un lansator de rachete sol-aer şi voiau să îl folosească pentru o misiune clară - să doboare avioane

Vezi și

Noi convorbiri interceptate arată că rebelii pro-ruşi capturaseră un lansator de rachete sol-aer şi voiau să îl folosească pentru o misiune clară - să doboare avioane

Sub pază militară au loc primele cercetări ale experţilor internaţionali care au ajuns în zona unde s-a prăbuşit avionul. Bărbaţi înarmaţi le supraveghează fiecare mişcare. Unii au chipurile acoperite cu cagule. Le spun observatorilor străini că sunt acolo ca să îi apere. De ce şi de cine rămâne neclar. Doar că ei decid cine vine şi cine pleacă.

Mai mult, există bănuieli că rebelii au luat deja multe dintre obiectele căzute din avionul morţii. Şi nu e vorba doar de aparatură sau obiecte personale ale pasagerilor.

Noaptea trecută, au adus la locul catastrofei aviatice maşini de mare tonaj şi au încărcat în ele o parte din rămăşiţele avionului doborât. 38 dintre cadavre s-ar afla în momentul de faţă la morga din Doneţk, unde proruşii intenţionează, se pare, să îşi desfăşoare propria expertiză.

În aceste condiţii, e extrem de dificil pentru observatorii străini să îşi facă treaba. Nici vorbă să obţină cutiile negre. Rebelii pro-ruşi anunţaseră, zilele trecute, că le-au găsit. La întrebările exterţilor străini, toţi ridică însă din umeri. Experţii OSCE urmează să primească, zilele acestea, întăriri din Statele Unite.

O nouă convorbire dintre rebelii pro-ruşi, interceptată de autorităţile ucrainene, arată că aceştia se aflau în posesia unui lansator de rachete BUK; care ar fi putut doborî avionul.

Până în prezent, dovezile arată că avionul ar fi fost lovit de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia, pe teritoriul Ucrainei. Cei mai dornici să afle răspunsuri despre cine de de vină pentru tragedie sunt olandezii.

În Olanda, zeci de rude ale victimelor au venit la aeroportul Schiphol. Nu doar ca să îşi plângă morţii, ci ca să încerce să îi aducă acasă. Un avion îi va duce la Kiev, iar de acolo autorităţile olandeze încearcă să îi ducă la locul tragediei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucraina: Morții jefuiți, anchetatorii amenințați