Antena Meniu Search
x

Moscova: Dorința Transnistriei de a ni se alătura trebuie luată în serios. Nu vrea să fie alături de România

Duma de Stat a declarat că dorința Transnistriei, de a se alătura Rusiei, trebuie luată în serios, potrivit publicației Ukrainska Pravda. Declarațiile vin după ce așa-zisul ministru de Externe al republicii nerecunscute, Vitali Ignatiev, a transmis, vineri, că „vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”.

de Redactia Observator

la 22.07.2022, 15:52

Moscova: Dorința Transnistriei de a ni se alătura trebuie luată în serios. Nu vrea să fie alături de România
Moscova: Dorința Transnistriei de a ni se alătura trebuie luată în serios. Nu vrea să fie alături de România - Profimedia Images

„Astăzi, Transnistria este enclava Moldovei care nu vrea să fie alături de România și, în același timp, a acceptat cu bucurie contingentul rus de menținere a păcii”, a declarat Dmitri Belik, un parlamentar rus. „Propunerea Transnistriei de a adera la Rusia nu este un viitor îndepărtat, mai degrabă, această direcție este în viitorul apropiat. Și pentru că există oameni vorbitori de limbă rusă care ne sunt apropiați ca spirit, ar trebui să luăm în considerare această propunere cu seriozitate".

Comentariile lui Belik, vin ca urmare a declarației oficialului de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, potrivit căruia, „vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”.

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei a subliniat că reintegrarea țării este principalul obiectiv al negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean, potrivit Newsmaker.

Reacția Republicii Moldova

Pe acelaşi subiect

„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin cu hotărâre formula pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteşte EFE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Moscova: Dorința Transnistriei de a ni se alătura trebuie luată în serios. Nu vrea să fie alături de România