Transnistria vrea să se alăture Rusiei. Ministru: Prioritățile rămân independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă
„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a transmis Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al republicii nerecunscute, scrie TASS.
Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, care a fost aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de Externe Vitali Ignatiev.
„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a spus ministrul. Aceste decizii au fost susținute de 98% dintre participanți. Ulterior, Consiliul Suprem transnistrean a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat suveran independent.
Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.
În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteşte EFE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰