Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 149 LIVE TEXT. Acord istoric pentru deblocarea transportului de cereale. Ucraina şi Rusia au semnat, prin intermediul ONU

Război Rusia - Ucraina, ziua 149. Rusia a pierdut "jumătate" din capacitatea de a spiona în Europa și este pe cale să facă o pauză operațională, oferind Ucrainei șansa de a riposta, a declarat șeful serviciilor de informații din Marea Britanie. "Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să să-și facă treaba în următoarele câteva săptămâni”, a spus Richard Moore, șeful MI6. "Vor trebui să facă o pauză într-un fel, iar asta le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta". Moore a mai spus că de la începutul războiului, țările europene au expulzat peste 400 de spioni ruși care operau sub acoperire diplomatică în tot blocul comunitar. Între timp, autorităţile turce au anunțat că Rusia va permite Ucrainei să reia exporturile de grâne prin Marea Neagră. Acordul ar urma să fie ratificat, astăzi, la prânz, de reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi Turciei în prezenţa secretarului general ONU. 

de Redactia Observator

la 22.07.2022, 22:30

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:30 Zelenski spune că nu va exista o încetare a focului fără recuperarea teritoriilor pierdute

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal, citat de Mediafax. El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate după invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict și mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta și reînarma pentru următoarea rundă.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că "livrările occidentale de Himars, deși fac o diferență materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situația". "Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse posibilitatea să se odihnească", a relatat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski. El a spus: "Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum am putea trăi în secolele următoare".

Pe acelaşi subiect

"O nevoie mai presantă este aceea de sisteme de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor orașe, de altfel pașnice, aflate la sute de kilometri de liniile de front", a adăugat Zelenski.

UPDATE 21:32 Politiciană de opoziție din Rusia, însărcinată în luna a patra, arestată pentru o postare despre războiul din Ucraina

Autorităţile ruse au deschis vineri o anchetă împotriva unei reprezentante însărcinate a opoziţiei, Helga Pirogova, acuzată că a "difuzat informaţii false", după ce a criticat organizarea de funeralii fastuoase pentru soldaţii ucişi în Ucraina, notează Agerpres. Într-un comunicat de presă, Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele cazuri penale, a precizat că ea a fost inculpată pentru "difuzare publică de informaţii false privind utilizarea forţelor armate". Conform articolului din Codul Penal invocat, ea riscă trei ani de închisoare. Ea a fost reţinută pentru scurt timp şi interogată joi la comisariatul central din Novosibirsk, în Siberia, unde este aleasă locală.

UPDATE 21:20 Washingtonul anunţă un nou ajutor militar de 270 milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informează France Presse, citat de Agerpres. Washingtonul furnizează astfel Kievului un total de 20 de unităţi din aceste lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare după această nouă livrare, care va include şi până la 500 de drone kamikaze Phoenix Ghost, a precizat John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Printre altele, Statele Unite au cerut vineri Rusiei să implementeze "rapid" acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, semnat de Kiev şi Moscova la Istanbul. "Ne aşteptăm ca implementarea aranjamentului de astăzi să înceapă rapid pentru a preveni ca persoanele cele mai vulnerabile din lume să se scufunde într-o nesiguranţă şi malnutriţie mai profundă", a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby.

UPDATE 21:11 Londra va sprijini Ucraina oricare ar fi viitorul prim-ministru britanic, îl asigură Johnson pe Zelenski

Prim-ministrul britanic demisionar Boris Johnson l-a asigurat vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina nu va slăbi indiferent care ar fi succesorul său, potrivit Downing Street, informează France Presse, citat de Agerpres. Implicat în scandaluri, Boris Johnson, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai preşedintelui Zelenski în faţa invaziei ruse, şi-a anunţat plecarea în urmă cu două săptămâni. Cei doi candidaţi care se luptă pentru a-i succeda, ministrul de externe Liz Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak au asigurat că vor continua această politică a prim-ministrului demisionar.

"Boris Johnson a subliniat determinarea constantă a Regatului Unit de a sprijini poporul ucrainean şi a spus că această hotărâre nu va slăbi, oricare ar fi următorul prim-ministru britanic", a declarat o purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

UPDATE 20:45 Turcia vrea să contribuie la deminarea porturilor Ucrainei. Rusia anunţă că nu va profita de situaţie

Turcia a anunţat, vineri seară, că este pregătită să contribuie la operaţiunile militare pentru deminarea zonelor din largul porturilor ucrainene, în contextul acordurilor de facilitare a exporturilor de cereale, iar Rusia a dat asigurări că nu va încerca să profite de situaţie la nivel militar, notează Mediafax. "În caz de necesitate, în acordurile semnate astăzi este prevăzut că deminarea poate fi efectuată de un stat terţ. Turcia este pregătită să îşi ofere ajutorul", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Turciei, citat de postul NTV.

În acest context, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că Moscova nu va încerca să profite de situaţie pentru accelerarea operaţiunilor militare navale. "Nu vom profita de faptul că porturile vor fi deminate şi deschise. Ne-am asumat acaest angajament", a declarat Serghei Şoigu, potrivit cotidianului Le Monde, subliniind că "în câteva zile" vor fi îndeplinite condiţiile pentru aplicarea acordurilor de facilitare a exporturilor de cereale.

UPDATE 19:03 UE salută acordurile Rusia-Ucraina privind cerealele şi cere aplicarea imediată a acestora

Uniunea Europeană salută acordurile privind exporturile de cereale semnate de Ucraina şi Rusia prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, şi cere Moscovei să le implementeze imediat, pentru a permite depăşirea problemelor alimentare internaţionale, notează Mediafax. "Acordurile semnate de Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU sunt un pas esenţial în sensul depăşirii insecurităţii alimentare mondiale cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană menţine angajamentul de a ajuta Ucraina să furnizeze rapid cereale pe pieţele globale", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Succesul acţiunilor va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordurilor semnate astăzi", a comunicat, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS). Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

UPDATE 18:05 UE şi NATO se tem de un guvern de extremă-dreapta în Italia, favorabil Rusiei. Ce arată sondajele înainte de alegeri

Odată cu demisia premierului Mario Draghi în Italia, UE şi NATO pierd un "pilon", un aliat preţios în sprijinul lor pentru Ucraina împotriva Rusiei, dar se tem de asemenea de venirea la putere a doi lideri ai extremei-drepte italiene, eurosceptica Giorgia Meloni şi rusofilul Matteo Salvini, relatează AFP, citat de Agerpres. Italia va organiza alegeri anticipate în 25 septembrie.

Formaţiunile politice ale celor doi, Gorgia Meloni şi Matteo Salvini, Fratelli d'Italia (post-fascistă), respectiv Lega (anti-imigraţie), sunt creditate cu aproape 40% din intenţiile de vot în cele mai recente sondaje, cu doar puţin mai mult de două luni înainte de alegerile anticipate. Adăugând şi Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, alianţa de dreapta ar urma să primească între 45% şi 48% din sufragii.

UPDATE 17:22 Ucraina şi Rusia au semnat un acord privind exportul de cereale

Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord în ceea ce priveşte exportul de cereale din Ucraina. Cele două ţări nu au semnat acordul direct, între ele, ci fiecare dintre cele două delegaţii au semnat cu ONU, notează BBC. Preţul cerealelor a început să scadă la nivel mondial.

UPDATE 17:01 Rusia trimite combine de recoltat din Crimeea în două regiuni ocupate din Ucraina pentru a acoperi lipsa echipamentelor

Rusia a trimis combine de recoltat din Peninsula Crimeea în două regiuni ocupate de Rusia din Ucraina pentru a acoperi lipsa de echipamente necesare pentru a transporta recolta, a declarat un reprezentant al unei administraţii locale instalate de Rusia, relatează Reuters, citat de news.ro. Ucraina a acuzat Rusia, cel mai important exportator de grâu la nivel mondial, că a furat cereale din teritoriile pe care armata rusă le-a cucerit de când Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Moscova dezminte acuzaţiile.

”Penuria de maşini agricole a fost dezvăluită în timpul campaniei de recoltare în regiunile Zaporijieşi Herson”, a declarat un reprezentant al administraţiei ruse a regiunii Zaporijie, în satul Lobanove din nordul Peninsulei Crimeea. El a oferit aceste declaraţii în timp ce stătea alături de câteva combine roşii şi negre fabricate de societatea mixtă ruso-belarusă Bryanskselmash. La scurt timp după aceea, Reuters i-a filmat plecând în direcţia Zaporijie. Oficialul a spus că maşinile sunt necesare pentru că ”echipamentul care era acolo înainte a fost fie demontat, fie luat de foştii proprietari în afara regiunilor”, a precizat el.

UPDATE 16:22 Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia ca parte a acordului privind exportul de cereale. Kievul şi Moscova vor semna acorduri paralele cu ONU

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat, vineri, că Ucraina nu va semna niciun document cu Rusia ca parte a acordului privind exportul de cereale, însă Kievul şi Moscova vor semna în schimb acorduri paralele privind exporturile de cereale cu ONU, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Mihailo Podoliak a adăugat că orice ”provocare” din partea Rusiei cu privire la acord va fi primită cu un răspuns militar. ”Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia şi ONU şi ne asumăm obligaţii faţă de acestea. Rusia semnează un acord în oglindă cu Turcia şi ONU”, a afirmat Podoliak pe contul său de Twitter.

UPDATE 15:50 Pariul lui Putin pentru a câștiga războiul

O analiză a experților citați de Reuters arată că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, mizează pe tactică antică și care s-ar putea dovedi mult mai eficientă decât armele pe care Occidentul le trimite Kievului: timpul. Liderul de la Kremlin speră că prelungirea războiului din Ucraina și crizele alimentare și energetice vor reduce determinarea occidentalilor.

UPDATE 15:20 Moscova: Dorința Transnistriei de a ni se alătura trebuie luată în serios

Duma de Stat a declarat că dorința Transnistriei, de a se alătura Rusiei, trebuie luată în serios, potrivit publicației Ukrainska Pravda. Declarațiile vin după ce așa-zisul ministru de Externe al republicii nerecunscute, Vitali Ignatiev, a transmis, vineri, că „vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”.

UPDATE 15:00 Banca Centrală a Rusiei a redus semnificativ dobânda

Rubla s-a depreciat vineri cu aproape 2% faţă de dolar, după ce Banca Centrală a Rusiei a anunţat o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 9,5% până la 8%.

UPDATE 14:50 Șoigu a ajuns la Istanbul pentru a semna acordul privind reluarea exporturilor de cereale 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ajuns la Istanbul pentru semna acordul privind reluarea exporturilor de cereale. Potrivit Kremlinului, este planificată și o întâlnire bilaterală între Șoigu și omologul său turc Hulusi Akar.

 ”Da, putem confirma că ministrul Apărării, Şoigu, a plecat în Turcia. Putem confirma că se pregăteşte un acord care să fie semnat astăzi (n.r. vineri)”, a spus Peskov.

Întrebat despre importanţa încheierii acestui acord pentru Rusia, Peskov s-a referit la declaraţia anterioară a preşedintelui Vladimir Putin despre criza alimentară.

”Preşedintele Putin a spus că, în contextul crizei alimentare care se profilează, este foarte important să se deblocheze rutele de aprovizionare către pieţele mondiale – îngrăşăminte, alimente şi cereale”, a declarat Peskov.

UPDATE 14:40 Ce prevede acordul privind reluarea exporturilor de cereale dintre Rusia și Ucraina

Acordul privind reluarea exporturilor de cereale, care ar urma să fie semnat astăzi la Istanbul, va permite livrarea a cel puțin 25 de milioane de tone de cereale pe piețele mondiale, potrivit TASS care citează o sursă din delegația rusă. 

"În prima etapă, datorită acordului care urmează să fie semnat astăzi la Istanbul, navele cu alimente care au fost blocate în porturile ucrainene vor fi deblocate. Sunt aproximativ 80. Potrivit estimărilor noastre, acest lucru va permite livrarea a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, în lume”.

Totodată, postul de televiziune Habertürk a transmis că acordul privind cerealele va fi semnat de miniștrii Apărării din cele două țări.

UPDATE 14:30 Ruşii se laudă că au distrus 4 sisteme HIMARS

În decursul a două săptămână, armata rusă a distrus patru sisteme HIMARS folosite de ucraineni, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de TASS.

Două lansatoare au fost lichidate lângă Malotaranovka, încă un HIMARS și un transportOR de rachete au fost eliminate lângă Krasnoarmeysk, iar al patrulea sistem HIMARS, la periferia în Donețk.

UPDATE 13:40 Teritoriile separatiste proruse blochează motorul de căutare Google

Autorităţile din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat că au blocat motorul de căutare Google, acuzat de ''promovarea'' violenţei contra ruşilor, transmite vineri AFP.

Google ''promovează terorismul şi violenţa contra tuturor ruşilor, în particular contra populaţiei din Donbas. Am decis să blocăm Google pe teritoriul'' regiunii Doneţk, a declarat liderul separatist Denis Puşilin într-un comunicat.

''Dacă Google încetează să continue politica sa criminală şi să se conformeze din nou legii, moralei şi bunului simţ, atunci nu va exista niciun obstacol în calea operaţiunilor sale'', a adăugat el.

UPDATE 12:20 Transnistria vrea să se alăture Rusiei

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a transmis Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al republicii nerecunscute, scrie TASS.

UPDATE 12:00 Rusia a trecut Slovacia, Croația, Grecia, Slovenia și Danemarca pe lista "'țărilor neprietenoase"

Grecia, Danemarca, Slovacia, Slovenia și Croația au fost incluse de Rusia pe lista țărilor neprietenoase.

„Guvernul rus a actualizat lista statelor care desfășoară acțiuni neprietenoase împotriva misiunilor diplomatice și consulare ale Rusiei în străinătate. Grecia, Danemarca, Slovacia, Slovenia și Croația au fost incluse în lista menționată mai sus”, a informat publicația. serviciul de presă al guvernului rus.

La 5 martie, la nouă zile după începerea aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" ruseşti în Ucraina, Putin a ordonat guvernului să întocmească o listă a ţărilor care desfăşoară "acţiuni neprietenoase" împotriva Rusiei, aminteşte EFE.

UPDATE 11:40 Bombardamente puternice la Nikopol

În cursul nopții, rușii au bombardat orașul Nikopol, o persoană fiind ucisă. Mai multe clădiri din zonele rezidențiale au fost avariate. 

UPDATE 11:20 Tatăl unui copil ucis s-a rugat 2 ore lângă cadavru, ținându-l de mână

Tatăl unui copil de 13 ani, ucis pe 20 iulie, în urma unui de atac rusesc în Harkov s-a rugat două ore lângă cadavru. O polițistă a rămas în tot acest timp cu el ținându-l de mână şi consolându-l. Scenele filmate au devenit virale. Atenție, imagini cu puternic impact emoțional.

UPDATE 11:00 Războiul din Ucraina ar putea strânge relaţiile militare ruso-chineze, crede Japonia

Raportul anual privind apărarea publicat vineri de guvernul de la Tokyo arată că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la strângerea legăturilor militare între Rusia şi China, transmite Kyodo.

"Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte", arată documentul ministerului japonez al apărării, care dedică acestui subiect un capitol nou.

UPDATE 09:50 Ucraina va putea relua exporturile de cereale prin Marea Neagră

Rusia va permite Ucrainei să reia exporturile de grâne prin Marea Neagră. Un acord de principiu în acest sens a fost anunţat, ieri, de autorităţile turce, care au mediat timp de două luni negocierile dintre Moscova şi Kiev în această problemă. Acordul ar urma să fie semnat astăzi, la Istanbul. 

UPDATE 09:40 Zelenski a dezmințit că ar fi spitalizat, la ATI

Preşedintele Statelor Unite are Covid. Joe Biden a dat asigurări, însă, că are simptome uşoare şi spune că va continua să muncească din izolare. Explicaţii legate despre starea de sănătate a dat şi Vladimir Putin, după ce a fost surprins tuşind foarte des în timpul vizitei din Iran. De vină ar fi fost aerul condiţionat, e varianta oficială. Şi ca tacâmul să fie complet, şi preşedintele Ucrainei a ieşit public să spună că este sănătos, după ce propaganda rusă afirmase că ar fi în spital, la terapie intensivă.

UPDATE 09:10 La Moscova se mai găsesc beri străine

Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, ''ultima comandă'' în Rusia a fost în martie, dar sticlele şi dozele cu etichete occidentale încă se găsesc pe rafturile magazinelor din Moscova, scrie Agerpres.

UPDATE 8:55. Zelenski: Ocupanţii rămân fără muniţia de minciuni, nu sunt capabili să vină cu ceva nou

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs adresat ucrainenilor, că aşteaptă vineri veşti de la Turcia cu privire la deblocarea porturilor.

“Voi face în continuare tot ce pot pentru ca adevărul despre acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei să fie ştiut peste tot în lume. Mâine aşteptăm veşti pentru statul nostru de la Turcia – cu privire la deblocarea porturilor noastre”, a spus Zelenski.

El a vorbit şi despre zvonuri venite din Rusia cu privire la sănătatea sa: “A fost puţin ciudat să aud astăzi un vechi-nou fake de la propaganda rusă despre mine. Că aş fi la terapie intensivă şi că Ruslan Stefanciuk ar îndeplini îndatoririle de şef de stat. Ce pot spune? Înainte, aproape în fiecare săptămână, propagandiştii ruşi şi oficialii răspândeau informaţii false că am fugit din Ucraina sau că nu mi-am îndeplinit îndatoririle. Apoi totul a încetat. Şi acum sunt aruncate din nou în spaţiul public astfel de lucruri primitive. Se pare că ocupanţii rămân fără muniţia de minciuni – nu sunt capabili să vină cu ceva nou” 

UPDATE 7:45. Război Rusia - Ucraina: Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi ucişi, estimează Londra şi Washington

Aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, au estimat agenţiile de informaţii din SUA şi Marea Britanie, relatează AFP, potrivit Agerpres

Șeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii (MI6), a declarat joi că un bilanţ de 15.000 de morţi în rândul ruşilor este "probabil o estimare prudentă" şi o "adevărată lovitură dură" pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care a sperat într-o victorie rapidă împotriva Ucrainei fără pierderi atât de mari. "Este aproximativ acelaşi bilanţ ca acela din cei zece ani petrecuţi în Afganistan în anii 1980", a adăugat el la Forumul privind securitatea din Aspen, în Munţii Stâncoşi.

"Şi nu vorbim aici despre tineri din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova", a apreciat el. "Aceştia sunt copii săraci din Rusia rurală, provin din oraşe muncitoare din Siberia şi sunt în mare parte din minorităţi etnice. Sunt carnea lui de tun", a spus el.

Cu o zi înainte, directorul CIA a făut o estimare similară. Pierderile ruseşti sunt "de aproximativ 15.000 de morţi şi poate de trei ori mai mulţi răniţi", a spus Bill Burns. "Acestea sunt pierderi semnificative. Ucrainenii au suferit de asemenea pierderi, probabil mai puţine, dar pierderi semnificative", a adăugat şeful agenţiei americane de informaţii.

Șeful MI6: Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa, redusă la jumătate

Șeful serviciului de informații externe al Marii Britanii consideră că Rusia și-a pierdut "la jumătate" capacitatea de a spiona în Europa, în urma expulzării a peste 400 de ofițeri de informații ruși din orașe din Europa și a arestării mai multor spioni sub acoperire care se dădeau drept civili.

CNN scrie că, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, țările europene au expulzat peste 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică în tot blocul comunitar, a declarat Richard Moore, șeful MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii, pentru Jim Sciutto de la CNN, la Forumul de securitate Aspen.

"Și considerăm că, în Marea Britanie, acest lucru a redus probabil la jumătate capacitatea lor de a-și face treaba de a spiona pentru Rusia în Europa", a spus Moore.

Un număr de spioni ruși care operează sub acoperire și se dau drept civili obișnuiți, au fost, de asemenea, demascați și arestați în ultimele luni, a adăugat el. Întrebat dacă războiul din Ucraina a făcut din Rusia un "mediu bogat în ținte" pentru Marea Britanie și aliații săi pentru a recruta potențiali agenți, Moore a spus doar că "sperăm" că rușii din serviciile de informații și diplomatice vor "reflecta la ceea ce văd în Ucraina" și vor decide să "riposteze împotriva sistemului", așa cum au făcut mulți în timpul Primăverii de la Praga din 1968. "Ușa noastră este întotdeauna deschisă", a mai spus Richard Moore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 149 LIVE TEXT. Acord istoric pentru deblocarea transportului de cereale. Ucraina şi Rusia au semnat, prin intermediul ONU