Antena Meniu Search
x

Moțiunea de cenzură împotriva Premierului Marii Britanii a picat

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a trecut testul moțiunii de cenzură care-i amenința pozițiile de lider al Partidului Conservator și de șef al Guvernului. Majoritatea parlamentarilor din formațiunea sa i-au dat votul.

Premierul Theresa May vorbește în Camera Comunelor
Premierul Marii Britanii, Theresa May, în dezbatere parlamentară în Camera Comunelor, pe 12 decembrie 2018 - Hepta

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a trecut testul moțiunii de cenzură care-i amenința pozițiile de lider al Partidului Conservator și de șef al Guvernului. Majoritatea parlamentarilor din formațiunea sa i-au dat votul. Motivul moțiunii a fost modul cum a gestionat May negocierile privind Brexit.

Theresa May a câștigat la o diferență de 83 de voturi. 200 de parlamentari conservatori s-au pronunțat împotriva moțiunii de cenzură, iar 117 au fost pentru.

Votul, care a fost secret, a început la ora locală 18.00 (20.00, ora României), după un discurs al Premierului Theresa May, care a spus că nu va mai candida pentru viitoarele alegeri parlamentare din 2022, din Marea Britanie.

Victoria în votul privind moțiunea de cenzură îi asigură Premierului britanic confortul de a nu-și mai vedea amenințată poziția de lider al Partidului Conservator pentru următoarele 12 luni.

Reacția Premierului Marii Britanii după moțiune

După vot, Theresa May a reacționat, promițând că își va reînnoi misiunea de a uni din nou politicienii și ”de a acționa în interesul național”. Premierul a spus, de asemenea, că va continua munca privid Brexit.

”A fost o zi lungă și cu provocări. Dar, în final, am mulțumirea că am primit sprijinul colegilor mei în votul din această seară”, a declarat premierul britanic.

Theresa May a mai spus că e conștientă de faptul că un număr semnificativ de parlamentari conservatori au votat împotriva sa și a spus că ”a ascultat ce au spus ei”.

Brexit rămâne o problemă pentru Theresa May

Moțiunea de cenzură a fost inițiată pentru modul cum a gestionat Theresa May procesul și negocierile privind Brexit. Victoria nu îi face mai ușoară însă treaba în procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Luni, Theresa May a fost nevoită să amâne votul din Parlament asupra acordului privind Brexit, pe care ea l-a negociat cu Uniunea Europeană. Decizia de amânare a fost luată când a devenit clar că Theresa May va pierde votul în Camera Comunelor.

Premierul britanic se confruntă astfel cu o situație extrem de delicată: pe de o parte, parlamentul britanic nu pare favorabil acordului, iar de cealaltă parte, UE amenință că nu va redeschide noi negocieri pentru a modifica acest acord.

Moțiunea de cenzură contra Theresay May vine și după ce șefa guvernului de la Londra a făcut un tur diplomatic european, unde a avut întrevederi cu liderii importanți din UE:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Moțiunea de cenzură împotriva Premierului Marii Britanii a picat