Antena Meniu Search
x

Nord-coreenii care sunt prinşi că se droghează sunt executaţi. Sunt pedepsiţi şi cei care distribuie filme sud-coreene

Coreea de Nord execută oameni pentru uz de droguri, dar şi distribuirea de media sud-coreene şi activităţi religioase, ceea ce încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi, se arată într-un raport publicat joi de Ministerul unificării din Coreea de Sud, citează Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 14:16

Nord-coreenii care sunt prinşi că se droghează sunt executaţi. Sunt pedepsiţi şi cei care distribuie filme sud-coreene
Nord-coreenii care sunt prinşi că se droghează sunt executaţi. Sunt pedepsiţi şi cei care distribuie filme sud-coreene - Profimedia Images

"Dreptul cetăţenilor nord-coreeni la viaţă pare să fie supus la o puternică ameninţare", notează autorii raportului de 450 de pagini, realizat între 2017 şi 2022 pe baza mărturiilor a peste 500 de nord-coreeni fugiţi din ţară.

"Au loc la scară largă execuţii pentru fapte care nu justifică pedeapsa capitală, inclusiv delicte legate de droguri, distribuirea de înregistrări video sud-coreene şi activităţi religioase şi superstiţioase", conform acestui document, ale cărui concluzii nu au putut fi verificate independent de Reuters, dar sunt similare cu anchetele ONU şi rapoarte realizate de organizaţii nonguvernamentale.

Coreea de Nord respinge criticile privind situaţia drepturilor omului, invocând o conspiraţie vizând răsturnarea regimului. Raportul detaliază grave abuzuri ale regimului împotriva drepturilor omului în diferite comunităţi şi penitenciare, inclusiv execuţii publice, tortură şi arestări arbitrare.

În facilităţile de detenţie nord-coreene au loc în mod regulat cazuri de tortură şi se produc decese şi mai mulţi oameni au fost executaţi sumar după ce au fost prinşi încercând să treacă graniţa, notează între altele raportul.

Pe acelaşi subiect

Tortură şi execuţii în închisorile nord-coreene

Acesta a fost publicat în contextul în care Seulul încearcă să scoată în evidenţă eşecul Phenianului de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale nord-coreenilor, în paralel cu eforturile de consolidare a arsenalului său nuclear şi balistic.

Potrivit preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, raportul este menit să informeze mai clar comunitatea internaţională în legătură cu abuzurile "îngrozitoare" ale regimului nord-coreean. El a insistat marţi că Phenianul nu merită să primească "niciun ban" ca ajutor economic cât timp continuă să-şi urmeze ambiţiile nucleare.

Această abordare a preşedintelui conservator sud-coreean se diferenţiază de cea a predecesorului său liberal, Moon Jae-in, care a fost criticat pentru poziţia sa mai puţin francă în ce priveşte situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord, în efortul de a construi o relaţie mai apropiată cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Ministerul Unificării sud-coreean are obligaţia să realizeze anual o evaluare a situaţiei drepturilor în Coreea de Nord. Aproape 34.000 de nord-coreeni s-au stabilit în Coreea de Sud, dar numărul celor care au trecut graniţa a scăzut drastic în urma înăspririi măsurilor de securitate. În 2021, sosirile de nord-coreeni în ţara vecină au scăzut la cifra record de doar 63, pe fondul restricţiilor anticoronavirus, pentru a creşte uşor la 67 în 2022, conform datelor ministerului sud-coreean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Nord-coreenii care sunt prinşi că se droghează sunt executaţi. Sunt pedepsiţi şi cei care distribuie filme sud-coreene