Antena Meniu Search
x

Nici un semn de la Iulian Gherguţ, românul capturat în Burkina Faso, acum doi ani. Autorităţile nu au indicii

La 2 ani de la răpirea lui Iulian Gherguţ, nimeni nu ştie nimic despre soarta românului. Capturat în Burkina Faso pe 4 aprilie 2015, agentul de pază din Neamţ a transmis ultimul mesaj în toamna anului trecut.

Vezi și

La 2 ani de la răpirea lui Iulian Gherguţ, nimeni nu ştie nimic despre soarta românului. Capturat în Burkina Faso pe 4 aprilie 2015, agentul de pază din Neamţ a transmis ultimul mesaj în toamna anului trecut.

Este ultimul semn de viaţă de la Iulian Gherguţ. Românul, agent de securitate la o mină din Burkina Faso, este ostaticul unei grupări teroriste africane afiliată Al Qaeda de exact 2 ani. În acest timp, familia şi apropiaţii l-a văzut şi l-a auzit de două ori, în mesaje de răscumpărare filmate de răpitori. 

Primul semn de viaţă de la Iulian Gherguţ a venit în august 2015, la o lună și jumătate de la răpire. O agenție de știri din Mauritania a difuzat un mesaj audio care revendica răpirea românului de gruparea Al Mourabitoune. Al doilea mesaj, video, a venit în toamna anului trecut. De atunci, nimeni nu mai ştie nimic despre Iulian Gherguţ. 

Localnicii s-au mobilizat şi vor să ajungă chiar la preşedintele României pentru a-l salva pe Iulian. O campanie de strângere de semnături a fost demarată. Iulian Gherguţ lucra la societate minieră controlată de afaceristul Frank Timiş. 

Era în misiune de patrulare, în Burkina Faso, când a fost luat prizonier de oameni înarmaţi. Gruparea Al Morabitun, care îl ţine ostatic, este condusă de Moktar Belmoktar, un terorist periculos cunoscut şi sub numele One Eye care, începând cu 2013, a comis mai multe atentate violente.

Unul dintre atacuri a avut loc la o rafinărie din sudul Algeriei. 39 de ostatici străini au murit atunci, între care doi români. Anul trecut, Al murabitun a declarat că s-a afiliat ISIS dar totul arată că ar fi vorba despre o altă facţiune decât cea la care se află în prezent românul. Gruparea care îl ţine ostatic pe român este afiliată Al Qaeda Magreb.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Nici un semn de la Iulian Gherguţ, românul capturat în Burkina Faso, acum doi ani. Autorităţile nu au indicii