Antena Meniu Search
x

Pacienţii care nu vor ajunge la programările de la medic, amendaţi cu 5 euro. Unde va fi introdusă noua taxă

Noi taxe pentru francezi! Pacienții care nu se vor prezenta la timp la medic, vor primi o sancţiune de 5 euro. Există, însă, şi o excepţie. Cei care anunţă cu 24 de ore înainte că nu pot ajunge la programare, vor fi scutiţi de taxă. Iniţiativa, supranumită "taxa iepure", face parte dintr-o serie de măsuri care încearcă să-i responsabilizeze pe pacienţi, precum şi să răspundă crizei din sistemul sanitar. Măsura ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2025. 

de Redactia Observator

la 07.04.2024, 16:16

Vezi și

Franța va introduce o amendă de 5 euro pentru persoanele care vor întârzia la programările la medici, a declarat premierul Gabriel Attal, potrivit Le Monde. Ese vorba despre o măsură menită să amelioreze criza din sistemul sanitar, care se luptă să țină pasul cu cererile tot mai mari ale unei populații îmbătrânite, în creștere.

Anual, peste 27 de milioane de consultații sunt pierdute deoarece pacienţii nu se prezintă la programările făcute la medic. "Nu putem permite acest lucru," a declarat Attal. Premierul francez susţine că noua măsură ar putea elibera între 15 și 20 de milioane de programări pentru alții.

Amenda ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Banii vor fi plătiți de orice persoană care nu se prezintă la o programare sau care anunță cu mai puțin de 24 de ore înainte. Va fi la latitudinea medicilor să decidă dacă motivul pentru care nu s-au prezentat a fost suficient de bun pentru a evita amenda.

Attal a declarat într-o conferință de presă că va fi implementat şi un program, deocamdată ca experiment, care le va permite pacienților să facă programări cu unii specialiști fără a fi nevoie de recomandarea unui medic de familie, aşa cum se întâmplă în prezent. Propunerea a fost criticată de principala uniune a medicilor de familie, MG France, care a insistat că "nu va rezolva nimic", deoarece există aceeași penurie de specialiști ca și de medici generaliști. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Pacienţii care nu vor ajunge la programările de la medic, amendaţi cu 5 euro. Unde va fi introdusă noua taxă