Antena Meniu Search
x

Paris: 3000 de poliţişti pe urmele teroristilor

Peste 3000 de poliţişti înarmaţi ca la război s-au mobilizat pentru a-i prinde pe suspecţi. Este vorba despre doi fraţi cu dublă naţionalitate franco-algeriană

Vezi și

Peste 3000 de poliţişti înarmaţi ca la război s-au mobilizat pentru a-i prinde pe suspecţi. Este vorba despre doi fraţi cu dublă cetăţenie franco-algeriană

După ce au abandonat maşina folosită la atac, aceştia s-au urcat într-un alt autoturism, fără numere şi au încercat să scape de poliţie. Complicele lor s-a predat pentru că şi-au auzit numele la ştiri, dar susţine că era la şcoală în timpul atacului.

Cei doi terorişti, bănuiţi că au pus la cale atacul diabolic, sunt doi fraţi născuţi în Franţa dar cu origini algeriene. Cagulele ascund chipurile lui Cherif şi Said Kouachi , de 32, respectiv 34 de ani. Cei doi au avut şi un complice. Pe Mourad Hamyd, cumnatul lui Cherif. Tânărul de 18 ani s-a predat aseară, după ce a aflat că este căutat. El a condus maşina celor doi, spun martorii.

Poliţiştii au ajuns la suspecţi după ce le-au găsit autoturismul folosit în atac abandonat în nordul-estul Parisului. Înăuntru, au decoperit buletinul unuia dintre ei. Forţele de elită franceze au descins imediat într-o suburbie din Reims, unde locuiesc rudele celor doi fraţi şi au reţinut 7 persoane.

Periculoşi şi înarmaţi, indivizii au dat azi, la 24 de ore, un nou atac. La o benzinărie, în nordul Franţei. Sub ameninţarea cu arma, au furat mâncare şi benzină. Poliţiştii, înarmaţi ca de război, au blocat drumurile. Chiar şi aşa, suspecţii păreau cu cel puţin un pas în faţa lor. Şi-au abandonat maşina, în timp ce se întorceau spre Paris. În urmă cu puţin timp însă goana lor a luat final. Au fost descoperiţi şi s-au baricadat într-o casă care a fost imediat încercuită de poliţişti.

De neînţeles este cum au reuşit cei doi să ia prin surprindere pe toată lumea. Mai ales că Cherif era de mult în vizorul poliţiei. Bărbatul, un islamist convins, este bănuit că ar avea legături cu Al-Qaida.

În 2008, înainte să plece în Siria, el a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care un an şi jumătate cu suspendare. Lăsat în libertate, a încercat să ajute un terorist, închis pe viaţă, să evadeze. A pus o bombă la metroul din Paris. Înainte, el a apărut într-o emisiune la postul France 3 unde a povestit că vrea să plece în Irak şi este hotărât să moară pentru convingerile sale religioase.

El şi fratele lui s-au întors din Siria vara trecută. Acolo s-ar fi antrenat, se pare, pentru atac. Aşa se explică faptul că ştiau să manevreze cele două mitraliere kalaşnikov. Erau înarmaţi, se pare, şi cu un lansator de rachete.

Atacatorii nu şi-au ales nici victimele şi nici momentul la întâmplare. Potrivit unui oficial, şedinţa de sumar în redacţia Charlie Hebdo abia începuse când suspecţii au intrat peste jurnalişti. Le-au strigat numele celor vizaţi şi i-au dus într-o cameră. Printre ei era şi editorul publicaţiei.

Cu puţin înainte de atac, publicaţia pusese pe site o caricatură cu liderul grupării criminale Isis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Paris: 3000 de poliţişti pe urmele teroristilor