Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Pașaportul de vaccinare, mai aproape de realitate. Propunerea Comisiei Europene vine până la sfârșitul lunii martie

Mai sunt două săptămâni până când Comisia Europeană va prezenta "paşaportul verde digital". Documentul va arăta dacă pasagerul a fost sau nu vaccinat anti-Covid-19, rezultatul testului şi, eventual, dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus. Tot luna acesta, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian va lansa o aplicaţie mobilă care va face călătoria cu avionul în acestă perioadă mai uşoară.

De Redactia Observator la 02.03.2021, 21:20
Vezi și
  • Ideea unui pașaport de vaccinare este tot mai aproape
  • Unele state vor să creeze coridoare speciale, în cazul în care liderii europeni nu vor fi de acord cu acest paşaport

Aplicaţia va fi lansată până la finalul lunii. În primul rând, aici vor fi afişate condiţiile de călătorie din întreaga lume.

Anca Apahidean, director IATA Europa de Est: Care sunt cerinţele în destinaţia la care mă duc. Că sunt de sănătate, de viză, test. Sunt toate listate. Se actualizează cam odată la 6 minute în acestă perioadă.

Dar şi informaţii medicale, printre care şi dovada vaccinării.

Anca Apahidean, director IATA Europa de Est: Vaccinarea, testarea, test rapid, Pcr, antigen, toate intră în codul QR. Va fi agreată de călători că lor le va uşura mai mult viaţa.

Propunerea din partea Comisiei Europene vine până la finalul lunii martie

Pe de altă parte, paşaportul digital pe care îl va prezenta pe 17 Martie Comisia Europeană va conţine informaţii mai aplicate.

Istvan Jakab, şef Comisia Europeană în România: Să includă informaţii referitoare la vaccinare sau în cazul celor care nu s-au vaccinat la testare, ori referitor la perioada de convalescenţă după infecţia cu Covid. Statele membre trebuie să facă şi ele un efort ca să avem aceste certificate până în sezonul de vară.

Acest paşaport verde va avea, pe lângă datele personale ale pasagerului, informaţii cu privire la data vaccinării, serul administrat, dar şi un cod QR. Cod pe care, deocamdată, România nu-l are.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Nu am ajuns încă la o soluţie finală, sunt mai multe modalităţi prin care noi ne dorim securizarea acestor adeverinţe. Însă despre posibilitatea de a trimite prin e-mail dovada vaccinării, cred că se poate.

Comisia are timp să vină cu o rezolvare pentru toate aceste probleme până pe 17 Martie, când va transmite Parlamentului European "paşaportul verde digital". Ulterior, va fi supus aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie. Până atunci, alte state vor să creeze coridoare speciale, în cazul în care liderii europeni nu vor fi de acord cu acest paşaport. Două ţări deschise la acestă soluţie sunt Spania şi Israelul.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Pașaportul de vaccinare, mai aproape de realitate. Propunerea Comisiei Europene vine până la sfârșitul lunii martie