Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Povestea Papesei Ioana

Exista o legenda, potrivit careia o femeie a reusit sa ajunga Papa, deghizandu-se in barbat. Vaticanul nu ar confirma niciodata o asemenea teorie, insa, cert este ca intr-o anumita perioada, Papa era verificat daca este sau nu barbat.

Vezi și
Papa Joan sau Papesa Ioana. Un scenariu medieval de succes sau o istorie ingropata de Vatican? Legenda spune ca in jurul secolului al IX-lea, o femeie a reusit sa-i pacaleasca pe toti cardinalii. Dupa o viata in care a trait deghizata in barbat, Papesa Ioana a urcat, pe rand, toate treptele ierarhiei in clerul catolic pana in varf. Nimeni n-ar fi banuit nimic, doar ca in timpul unei procesiuni, femeia de pe Sfantul Scaun a intrat in travaliu si a dat nastere unui bebelus. Nici nu ne putem inchipui cum a reactionat multimea. Nici Papesa nu a mai apucat, pentru ca a murit in chinurile facerii.

Nastrusnica, nenastrusnica, interesant este ca Vaticanul a inventat un instrument special de verificare a Papei. Acesta, liber de constrangeri textile intime, se aseza pe un scaun care avea forma unui colac de toaleta. Angajatii cei mai ghinionisti ai Vaticanului erau pusi sub scaun sa verifice daca Papa e papa sau papesa. “Cred ca o sa vedem o papesa, in viitor. E surprinzator sa vezi cat de repede se intampla aceste lucruri. Dar nu va tineti rasuflarea”, a declarat profesorul de istorie de la Universitatea din Oxford Diarmaid MacCulloch

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » OBSERVATOR SPECIAL: Povestea Papesei Ioana