Antena Meniu Search
x

Premieră după 30 de ani: Liderul chinez Xi Jinping, vizită oficială în Tibet

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost în vizită oficială în Tibet, în perioada 21 - 22 iulie, însă vizita a fost anunţată abia vineri, având în vedere situaţia sensibilă.

de Redactia Observator

la 23.07.2021, 18:11

Premieră după 30 de ani: Liderul chinez Xi Jinping, vizită oficială în Tibet - Profimedia

Este o premieră după 30 de ani, când un lider chinez ajunge în regiune. În filmările difuzate de televiziunea CCTV, preşedintele Xi a fost observat salutând numeroşi oameni îmbrăcaţi în costume populare, care purtau steaguri ale Chinei.

El a ajuns la Nyingchi, în sud-est, şi a vizitat mai multe locuri pentru a fi informat legat de dezvoltarea urbană. A călătorit apoi cu trenul în capitala Lhasa. Acolo, el a vizitat palatul Potala, reşedinţa tradiţională a liderului spiritual tibetan exilat, Dalai Lama. Xi a mai vizitat regiunea în urmă cu 10 ani, când era vice-preşedinte. 

Ultima vizită oficială în 1990

Ultimul lider chinez care a vizitat oficial Tibetul când era în funcţie a fost Jiang Zemin, în 1990. Mulţi dintre tibetanii exilaţi acuză Beijingul de represiune religioasă şi erodare culturală.

Tibetul are o istorie tumultuoasă, în timpul căreia a petrecut câteva perioade funcţionând ca entitate independentă şi altele condusă de dinastiile chineze şi mongole. China a trimis mii de trupe pentru a se impune în regiune în 1950. Unele zone au devenit Regiunea Autonomă Tibetană şi altele au fost încorporate provinciilor chineze venine.

China a spus că Tibetul s-a dezvoltat considerabil sub dominaţia sa. Dar grupurile activiste spun că Beijingul continuă să încalce drepturile omului, acuzându-l de represiune politică şi religioasă - ceva ce China neagă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Premieră după 30 de ani: Liderul chinez Xi Jinping, vizită oficială în Tibet