Antena Meniu Search
x

Premierul slovac Robert Fico, un pro-rus convins, cere garanţii pentru fondurile oferite Ucrainei

Noul premier slovac Robert Fico le-a spus celorlalţi lideri europeni la summitul UE că ajutorul european suplimentar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei trebuie să includă garanţii că fondurile nu vor fi deturnate, relatează vineri Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 15:21

Premierul slovac Robert Fico, un pro-rus convins, cere garanţii pentru fondurile oferite Ucrainei
- Profimedia

"Ucraina se numără printre cele mai corupte ţări ale lumii şi noi condiţionăm acest sprijin financiar excesiv de garanţii că banii europeni (inclusiv cei slovaci) nu vor fi delapidaţi", a subliniat Fico într-o declaraţie emisă de biroul său. El a enunţat aceste condiţii în timpul dezbaterii de joi de la summitul european ce are loc la Bruxelles, unde s-a alăturat premierului ungar Viktor Orban în criticile faţă de ajutorul oferit Ucrainei.

Ce a cerut premierul Slovaciei

Fico a mai cerut ca o parte din orice nou ajutor financiar european pentru Ucraina să fie direcţionat către refacerea infrastructurii Slovaciei de-a lungul frontierei sale cu Ucraina. Pe de altă parte, noul premier slovac s-a declarat de acord să susţină creşterea contribuţiei Slovaciei cu 400 de milioane de euro pentru perioada rămasă din actualul cadru financiar multianual al UE pe şapte ani care se încheie în 2027. El a precizat însă că nu va susţine reducerea fondurilor europene pentru politica agricolă comună, şi a apreciat că orice creştere a bugetului UE trebuie să urmărească creşterea competitivităţii şi combaterea migraţiei ilegale.

Robert Fico a fost numit miercuri premier după ce partidul său social-democrat a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. Fico s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Premierul slovac Robert Fico, un pro-rus convins, cere garanţii pentru fondurile oferite Ucrainei