Antena Meniu Search
x

Presa rusă: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a fost rănit în timpul unui atac. Ucrainenii neagă şi acuză un fake news

Război în Ucraina. Presa de stat rusă susţine că Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost rănit în timpul unui atac rusesc cu rachete, lângă Herson, la începutul lunii mai. Ucrainenii au negat informaţia, spunând că este propagandă rusă şi au transmis că generalul continuă să își îndeplinească atribuțiile.

de Redactia Observator

la 24.05.2023, 17:44

Presa rusă: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a fost rănit în timpul unui atac. Ucrainenii neagă şi acuză un fake news
Valeri Zalujnîi - Profimedia

"Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ascultat raportul prezentat de Comandantul șef al Forțelor Armate, Valeri Zalujnîi, și alți membri ai Cartierului General pe 24.05.2023, la ora 10.00, la Cartierul General" a scris imediat pe Twitter Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei. Danilov a inclus şi un emoticon cu zâmbet în mesajul său.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Site-ul ucrainean Pravda menţionează că propagandiștii ruși au început să răspândească un fake news, citând surse anonime, potrivit cărora Valeri Zalujnîi a suferit o rană la cap și multiple răni de schije în timpul unui presupus atac cu rachete efectuat la începutul lunii mai, la un post de comandă din apropierea satului Posad-Pokrovskoe, lângă Herson. Potrivit ucrainenilor, aceasta nu este prima încercare a propagandei ruse de a răspândi dezinformări despre comandantul șef al armatei ucrainene. Pe 20 mai, Hanna Malyar, adjunctul Ministrului Apărării de la Kiev a declarat că rușii au inventat un fake news despre dispariția lui Valeri Zalujnîi pentru a-i demoraliza pe apărătorii oraşului Bahmut.

De unde a plecat totul? Agenţia rusă de stat Ria Novosti a publicat miercuri un articol în care spune citând surse din securitate că generalul Valeri Zalujnîi a suferit o rănă la cap și alte numeroase răni cauzate de schije în timpul unui atac cu rachete al trupelor ruse la începutul lunii mai asupra unui post de comandă din apropierea satului Posad-Pokrovskoye, de lângă Herson. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit sursei respective, Zalujnîi a fost dus la Nikolaev pentru primul ajutor, iar de acolo cu elicopterul la un spital militar din Kiev. "În Nikolaev, Zalujnîi a primit primul ajutor pentru oprirea hemoragiei. Iar în spitalul militar din Kiev, a suferit o operaţie la cap".  Potrivit ruşilor, starea generalului ucrainean a fost complicată şi de faptul că are diabet de tip 2. "Prognoza este aceasta: va trăi, dar nu își va putea face treaba", a spus oficialul din securitate, care la rândul lui cita surse anonime din Forţele Armate Ucrainene. 

Ruşii mai susţin că Zalujnîi nu a mai apărut în public de pe 10 mai şi că a ratat o ședință a Comitetului Militar NATO la nivelul șefilor de stat major. Apoi au început să circule zvonuri că a fost rănit sau chiar ucis. Adjunctul Ministrului Apărării din Ucraina a declarat în weekend că Zalujnîi continuă să își îndeplinească atribuțiile.

Grupul de hackeri Joker DPR, cunoscut pentru faptul că răspândeşte propagandă rusă, a lansat recent zvonul că Zalujnîi a suferit mai multe operații și că s-ar putea pensiona din motive de sănătate iar informațiile despre starea lui nu sunt făcute publice pentru a nu submina moralul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe 23 mai, pe canalul de Telegram al lui Valeri Zalujnîi a fost publicat un mesaj în care era anunţată o conversație telefonică cu generalul Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Armate Aliate NATO în Europa și comandantul Armatei Americane în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Presa rusă: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a fost rănit în timpul unui atac. Ucrainenii neagă şi acuză un fake news