Antena Meniu Search
x
LIVE

Preşedintele finlandez a discutat cu Putin despre planurile Finlandei de aderare la NATO. Reacţia imediată a Kremlinului

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus prin telefon preşedintelui rus Vladimir Putin despre planurile celor de la Helsinki de a adera la NATO, a declarat sâmbătă agenţia de presă Interfax, citată de Bloomberg.

De Redactia Observator la 14.05.2022, 15:51
Preşedintele finlandez a discutat cu Putin despre planurile Finlandei de aderare la NATO. Reacţia imediată a Kremlinului
- Profimedia

Rusia a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o ameninţare la care va răspunde, dar nu a specificat cum, notează news.ro. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin şi-au anunţat sprijinul pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, afirmând că ”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, potrivit unui comunicat comun, emis joi, citat de CNN.

Pentru Putin, sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală" - Kremlin

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală", a estimat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinistö, potrivit unui comunicat al Kremlinului, scrie AFP. "Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei", indică comunicatul.

Anunţul candidaturii Helsinki pentru aderarea la NATO, pe care Moscova nu-l agrează, este aşteptat duminică. "O astfel de schimbare a direcţiei politice a ţării poate avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăţi şi al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, asigură declaraţia Kremlinului.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, şi l-a informat despre candidatura iminentă a ţării sale la NATO. "Conversaţia a fost directă şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă", a spus şeful statului finlandez într-un comunicat de presă al preşedinţiei. Cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din Ucraina, unde Rusia conduce o ofensivă din 24 februarie, Vladimir Putin informându-l pe omologul său finlandez despre "starea discuţiilor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu arată nici un interes pentru un dialog constructiv şi serios", conform aceleiaşi surse.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Preşedintele finlandez a discutat cu Putin despre planurile Finlandei de aderare la NATO. Reacţia imediată a Kremlinului