Antena Meniu Search
x

PRIMELE IMAGINI cu ucigaşul deputatei britanice. Jo Cox, ţinta unor atacuri pline de ură timp de câteva luni înainte de atac (FOTO)

Deputata laburistă Jo Cox, împuşcată şi înjunghiată, joi, de un bărbat în vârstă de 52 de ani, a primit ameninţări timp de mai multe luni înainte de incidentul în care aceasta şi-a pierdut viaţa.

Deputata laburistă Jo Cox, împuşcată şi înjunghiată, joi, de un bărbat în vârstă de 52 de ani, a primit ameninţări timp de mai multe luni înainte de incidentul în care aceasta şi-a pierdut viaţa.

Potrivit site-ului www.news.com.au, deputatei urma să i se asigure măsuri sporite de securitate, după ce aceasta a primit în ultimele trei luni mai multe mesaje de ameninţare.

Ţinta unor mesaje pline de ură

Se pare că deputa devenise ţinta unor mesaje pline de ură şi că poliţia se pregătea să-i sporească securitatea atât la biroul din Birstall, West Yorkshire, cât şi la reşedinta sa, care era o ambarcaţiune pe malul lacului Tamisa.

Poliţia a trimis un avertisment unui bărbat în legătură cu aceste ameninţări, însă nu se ştie dacă există o legătură între acesta din urmă şi ucigaşul deputatei.

Cox este prima femeie membră a Parlamentului Britanic asasinată şi primul parlamentar ucis în ultimii 25 de ani. În 1990, Ian Grow a fost ultimul dintr-o serie de politicieni omorâţi de grupările teroriste nord-irlandeze.

Motivul crimei

Poliţia din West Yorkshire a refuzat deocamdată să discute posibilul motiv din spatele atacului, în pofida informaţiilor potrivit cărora bărbatul arestat în acest dosar, Tommy Mair, în vârstă de 52 de ani, ar fi un simpatizant al mişcărilor de extremă-dreapta.

Potrivit unor martori, atacatorul care a împuşcat-o şi înjunghiat-o pe parlamentară ar fi strigat “Britain First” (Marea Britanie pe primul plan) sau "Put Britain first” (Pune Marea Britanie pe primul plan) înainte de atac.

“Nu pot spune exact ce a fost, dar cu siguranţă a strigat ‘Britain First’ – a strigat asta de cel puţin două ori”, a declarat proprietarul de cafenea Clarke Rothwell, care a fost martor la atac.

Despre ucigaş se ştie că s-a născut în Scoţia şi că avea probleme mintale. Oamenii care îl cunosc spun că era un singuratic.

Cotidianul The Telegraph susţine Mair era abonat la o revistă din Africa de Sud numită “S. A. Patriot”, care era publicată de o organizaţie care milita pentru Apartheid cunoscută sub numele de White Rhino Club.

Tommy Mair:  Mulţi dintre cei care au probleme psihice sunt izolaţi de societate

Fratele lui Tommy Mair, Scott (49 de ani) a declarant că a plans atunci când a auzit cee ace s-a întâmplat.

“Nu-mi vine să cred. Fratele meu nu era un om violent şi nici nu-l ştiam implicat în politică. Nici măcar nu ştiu cu cine a votat. A avut nişte probleme psihice, însă a primit ajutor. Am plans când am auzit ce s-a întâmplat. Îmi pare foarte rău pentru ea şi pentru familia ei”, a declarant Scott Mair.

Potrivit site-ului citat, Tommy Mair s-ar fi angajat ca voluntar pentru a curăţa parcul Oakwell Hall County Park, el susţinând că acest lucru l-a ajutat foarte mult în rezolvarea problemelor lui psihice.

“Pot spune cu mâna pe inimă că acest voluntariat mi-a făcut mai bine decât toate medicamentele din lume. Mulţi dintre cei care au probleme psihice sunt izolaţi de societate, iar sentimental de inutilitate este unul dintre motivele pentru care nu avem joburi pe termen lung”, a spus Tommy Mair pentru un ziar local.

Cine a fost Jo Cox

Cox, absolventă a Universităţii Cambridge, a fost aleasă parlamentară de Batley and Spen în 2015. Ea a fost preşedinta Grupului Femeilor Laburiste şi a lucrat anterior pentru Salvaţi Copiii.

Atât politicienii care fac campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, cât şi cei care pledează pentru rămânerea în blocul comunitar şi-au suspendat joi campania.

Cox era căsătorită cu managerul de campanie Brendan Cox şi avea două fiice. Ea îşi împărţea timpul între locuinţa sa din circumscripţia electorală pe care o reprezenta în Parlament şi locuinţa amenajată pe o barcă de pe râul Tamisa.

După decesul soţiei sale, Cox a publicat pe Twitter o poză cu soţia sa pe malul Tamisei, la Londra.

Într-un comunicat, el a declarat: “Jo nu ar avea regrete în legătură cu viaţa sa, a trăit în fiecare zi la maxim. Jo credea într-o lume mai bună şi a luptat în fiecare zi a vieţii sale cu o energie şi o poftă de viaţă care i-ar epuiza pe majoritatea”. El a promis că va “lucra împotriva urii care a ucis-o pe soţia sa”.

“Astăzi (joi – n.r.) este începutul unui nou capitol în vieţile noastre. Mai dificil, mai dureros, mai puţin fericit, mai puţin plin de dragostre”, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » PRIMELE IMAGINI cu ucigaşul deputatei britanice. Jo Cox, ţinta unor atacuri pline de ură timp de câteva luni înainte de atac (FOTO)