Antena Meniu Search
x

Primul număr al lui Charlie Hebdo: Franța în "război împotriva terorismului"

Supraviețuitorii masacrului de la Paris lansează miercuri primul număr al revistei după atentat, înfățișând pe prima pagină un Mahomed înlăcrimat după atacurile care au bulversat Franța, "intrată în război împotriva terorismului"

Supraviețuitorii masacrului de la Paris lansează miercuri primul număr al revistei după atentat, înfățișând pe prima pagină un Mahomed înlăcrimat după atacurile care au bulversat Franța, "intrată în război împotriva terorismului"

La o săptămână după atacul împotriva sediului său de săptămâna trecută (soldat cu 12 morți), revista satirică a anunțat un tiraj de 3 milioane de exemplare (față de cele 60.000 în mod obișnuit), între care versiuni în limbi străine (engleză, turcă, spaniolă....).

Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi a unui număr special, pregătit în sediul cotidianului de stânga Liberation. Deasupra caricaturii profetului pe fond verde, culoarea islamului, titlul 'Totul este iertat' contrastează cu conținutul adesea feroce al revistei.

Dar portretul profetului ținând pancarta 'Je suis Charlie', agitată de aproape 4 milioane de manifestanți duminică pe străzile din Franța, provoacă deja reacții în lumea musulmană.

Publicarea acestor desene 'insultătoate la adresa profetului' va 'ațâța ura', a estimat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt, conform Agerpres. 

Tot marți, instanța care reprezintă islamul pe lângă autoritățile egiptene, Dar al-Ifta, 'a avertizat' împotriva publicării acestor desene, considerând-o 'o provocare nejustificată pentru sentimentele a 1,5 miliarde de musulmani din toată lumea'.

60 de persoane au manifestat marți la Peshawar (nord-vestul Pakistanului) pentru a-i lăuda pe autorii atacului împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, potrivit corespondentului AFP la fața locului.

O parte din tirajul lui Charlie Hebdo urmează să fie distribuit în Turcia, împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniștrii ai guvernului islamo-conservator, aflat la putere din 2002, au denunțat 'provocările' săptămânalului francez.

În Franța, principalele organizații musulmane au lansat un apel comunității 'să-și păstreze calmul' și să 'respecte libertatea de opinie', în timp ce cel mai important ziar satiric francez, Le Canard Enchaîne, a dezvăluit că a primit amenințări a doua zi după masacrul de la Charlie Hebdo.

'Franța este în război împotriva terorismului, jihadismului și islamismului radical', dar 'nu împotriva unei religii', a afirmat marți guvernul francez.

'Marea și frumoasa noastră Franța nu se frânge niciodată, nu cedează niciodată, nu se pliază niciodată. Ea rezistă, ea rămâne în picioare', a declarat la Paris președintele Francois Hollande solemn, în cursul unei ceremonii emoționante de omagiere a celor trei polițiști uciși în atacuri

Hollande a cerut francezilor să-și 'redubleze vigilența' față de un pericol aflat 'dincolo de frontierele noastre, dar și în interior'.

La Adunarea Națională, ovaționat în picioare de întreaga clasă politică, inclusiv de opoziția de dreapta — fapt foarte rar — primul ministru socialist Manuel Valls a reiterat fermitatea franceză și a lansat un apel în acest sens, bazat pe 'laicitate', referință fundamentală a sistemului francez.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Primul număr al lui Charlie Hebdo: Franța în "război împotriva terorismului"